nieuws

Aanvangsrendementen logistiek vastgoed blijven dalen

Financieel

Aanvangsrendementen logistiek vastgoed blijven dalen
Schiphol Logistics Park

Op de logistieke markt is de impact van de groeiende economie duidelijk zichtbaar. Aanvangsrendementen laten een dalende trend zien op zowel logistieke hotspots als secundaire locaties. Aldus bericht Colliers.

In de regio’s Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray en Schiphol zijn de top yields inmiddels gedaald tot een niveau van 5,3 procent.  Colliers verwacht een verdere lichte daling van de yields in de komende maanden.

Bart Oerlemans, senior consultant Capital Markets: ‘Door de lage bruto aanvangsrendementen zien we een tweedeling in de markt ontstaan. Internationale partijen blijven ook met deze yields kopen. Nationale spelers zijn door de lage rendementen meer geïnteresseerd in het zelf ontwikkelen van logistiek vastgoed. Hierdoor neemt het aantal kopers van logistiek vastgoed af. Op termijn kan dit de daling van de yields stoppen.’

De huurprijzen voor logistiek vastgoed zijn op dit moment stabiel en relatief laag. Dit komt door de aanzienlijke hoeveelheid nieuwbouwontwikkelingen en nieuw uit te geven gronden zoals in Tilburg, Waalwijk, Nieuwegein en de regio Schiphol. Deze nieuwe projecten voorkomen een prijsstijging.

Jim Orsel, Logistics & Industrial-team: ‘Door de grote vraag naar distributiecentra in het midden van het land zijn bedrijventerreinen als Lage Weide (Utrecht) en Het Klooster (Nieuwegein) erg in trek. Op Lage Weide gaat het vooral om herontwikkeling en op Het Klooster wordt veel nieuwbouw gerealiseerd.’

In de Schiphol regio ontstaat mogelijk overaanbod, waardoor in de toekomst een daling van de huurprijzen is te verwachten. Ook in Moerdijk wordt een daling verwacht door relatief veel aangeboden bouwgrond. De voorraad kan daar uiteindelijk de vraag overstijgen.

Reageer op dit artikel