nieuws

Economie blijft flink groeien

Financieel

Economie blijft flink groeien

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de econonomische groei in 2017 en 2018 bovengemiddeld blijft. Dat blijkt uit het ING Dutch Economy Chart Book.

Het gaat goed met de Nederlandse economie. In 2015 was er 2,3 procent economische groei, vorig jaar 2,2 procent en voor dit jaar wordt door de economen van ING een plus van 2,3 procent verwacht. Dat betekent dat het Nederlandse bruto binnenlands product voor het derde jaar op rij boven het Europese gemiddelde groeit. De binnenlandse vraag groeit stevig, geholpen door een sterkere arbeidsmarkt. Volgend jaar kan de groei van de economie licht afzwakken. Na een periode van stevig herstel doen de investeringen en de huizenmarkt het dan wat rustiger aan. Het tempo waarmee de economie groeit blijft echter behoorlijk.

Ondanks deze jaren van bovengemiddelde groei draait de economie nog niet op volle kracht volgens ING. De matige loongroei suggereert dat de arbeidsmarkt nog altijd vrij ruim is. De werkgelegenheid is weliswaar aangetrokken en de werkloosheid is gedaald, maar de arbeidsparticipatie daalde ook. Er is een groot verborgen arbeidspotentieel van enkele honderdduizenden mensen. Verder zijn er ook nog veel mensen die reeds werk hebben, maar best meer uren willen maken. Al met al zijn er amper signalen van oververhitting in de economie en is er volgens de ING-economen ruimte voor verdere groei.

Verschillende instituties zoals de Europese Commissie, het IMF, de OECD en de Europese Centrale Bank hebben de Nederlandse overheid daarom aangespoord hun uitgaven te verhogen. Naar verwachting is de Nederlandse overheid daartoe alleen bereid als de economie dreigt te vertragen.

‘Wij verwachten dat de Nederlandse economie vanwege het onbenutte arbeidspotentieel en de gunstige overheidsfinanciën nog veel ruimte heeft om een lange tijd met een behoorlijk tempo te blijven groeien’, aldus Dimitry Fleming, macro-econoom bij ING.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie op kwartaalbasis met 1,5 procent. Reden voor het Centraal Planbureau (CPB) om ook de groeiraming voor heel 2017 flink op te schroeven. Waar het belangrijkste economische adviesorgaan van het kabinet eerder een groei voorzag van 2,4 procent, is dat dat nu 3,3 procent geworden. Het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat de Nederlandse economie een groei van meer dan 3 procent laat zien.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels