nieuws

Witteveen Mode failliet

Financieel

Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht heeft damesmodeketen Witteveen Mode op 25 juli op verzoek van de Belastingdienst failliet verklaard. De aangestelde curator houdt de 98 winkels van de keten voorlopig open.

Witteveen Mode failliet
Winkel Witteveen Mode in centrum Tilburg

Dat blijkt uit de uitspraak van de Utrechtse rechter. Het bedrijf uit Zeist dat zich richt op de ‘modebewuste volwassen vrouw’ verkeerde al langer in de problemen. Hoewel de modeketen tussen 2010 en 2014 nog twintig winkels opende, was de keten de afgelopen jaren verlieslatend. In 2015 bedroeg het verlies bijna 1 miljoen euro. In 2016 verkocht Doorhoven Holding de keten aan O&C Investments. De schulden bleven echter oplopen. Huisbankier ABN Amro heeft nog een deel van de schuld kwijtgescholden in ruil voor aandelen van Witteveen.

ABN Amro had begin juni van toezichthouder AFM toestemming gekregen om nog een deel van de schuld om te zetten in een gedeeld eigenaarschap. Zover is het echter niet meer gekomen, bevestigde de bank na berichtgeving van De Telegraaf. Een belastingschuld van 1,5 miljoen euro aan achterstallige omzet- en loonbelasting heeft Witteveen Mode uiteindelijk de das omgedaan. Omdat de fiscus voor de maand juni hetzelfde probleem zag opdoemen, gaf de rechter de Belastingdienst gelijk. Bovendien moesten andere schuldeisers langer dan negentig dagen op hun geld wachten.

Curator Rinke Dulack van advocatenkantoor Van Benthem & Keulen heeft besloten om de winkels tot nader order open te houden. Een dergelijke beslissing wordt meestal gemaakt om ketens aantrekkelijk te houden voor een doorstart. De webwinkel van Witteveen Mode is wel uit de lucht gehaald. Op die site is nu alleen een korte verklaring te lezen over het faillissement. De ongeveer 400 werknemers komen waarschijnlijk op straat te staan. Witteveen zelf weigert commentaar.

Reageer op dit artikel