nieuws

Prima resultaat Unibail, behalve in Nederland

Financieel

Afgezien van Nederland heeft Unibail-Rodamco uitstekend gedraaid in de eerste helft van dit jaar. De blijkt uit de halfjaarcijfers die de Frans-Nederlandse winkelcentrumbelegger op 24 juli nabeurs publiceerde.

Prima resultaat Unibail, behalve in Nederland
Stadshart-Amstelveen

Unibail-Rodamco zag zijn nettohuurinkomsten met 1,7 procent stijgen gedurende de eerste zes maanden van dit jaar. Bijna overal zaten de huurinkomsten van de winkelportefeuille in de lift met Spanje (+11,2 procent) en Oostenrijk (8,6 procent) als uitschieters. De winkelomzetten in de Europese winkelcentra van de onderneming stegen met 2,2 procent.

Slechtst presterende jongetje van de klas is Nederland, waar de huurinkomsten 4,8 procent krompen tot 29 miljoen euro. De Nederlandse centra kennen met 5,6 procent ook de hoogste leegstand. Gemiddeld over de hele winkelcentrumportefeuille gemeten is dat 2,5 procent. Het goede nieuws is dat in vergelijking met eind vorig jaar de Nederlandse bezettingsgraad met 50 basispunten is opgelopen.

Unibail ondervindt in ons land nog altijd de gevolgen van de ondergang van V&D en een aantal andere faillissementen. Volgens het grootste vastgoedfonds van Europa spelen Nederlandse retailers slecht in op de veranderende wensen van de consument. De winkelomzetten in de Europese winkelcentra stegen met 2,2 procent. Ook in de kantorenportefeuille, hoofdzakelijk geconcentreerd in en rond Parijs, kampte het bedrijf met dalende huurinkomsten (-17,5 procent).

De totale waarde van de kolossale vastgoedportefeuille steeg met 4,9 procent tot 42,49 miljard euro. De zogenoemde like-for-like waardeontwikkeling (op basis van de vergelijkbare portefeuille) bedroeg 3,3 procent. Het bedrijf beschikt over een projectenpijplijn van 8,1 miljard, waarvan vijf projecten nog dit jaar worden opgeleverd. De winst per aandeel ging omhoog met 6 procent tot 6,16 euro.

Ceo Christophe Cuvillier sprak van ‘solide prestaties’. De financieringskosten bevinden zich volgens hem met 1,4 procent op een nieuw laagterecord. Hij handhaaft de eerder afgegeven winstverwachting van 11,80 euro tot 12 euro per aandeel. Volgens persbureau AFN kunnen beleggers blijkens een rapport van ING nog voorzichtig gaan uitzien naar een extra dividend. De winstvooruitzichten zouden namelijk aan de voorzichtige kant zijn. Zeker gelet op de desinvesteringen die Unibail-Rodamco voor de tweede jaarhelft voor ogen heeft.

Reageer op dit artikel