nieuws

IMF positiever over economie eurozone

Financieel

De economie van de eurozone groeit dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk iets harder dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat tegelijk zijn groeiraming voor Groot-Brittannië en de VS wat heeft verlaagd.

IMF positiever over economie eurozone
IMF

Het IMF schrijft dit in de op 24 juli gepubliceerde juli-update van zijn World Economic Outlook. Volgens de rekenmeesters van de organisatie gaat de economie in de eurolanden dit jaar naar verwachting gemiddeld 1,9 procent vooruit en volgend jaar 1,7 procent. Bij de vorige raming in april was dat nog 1,7 en 1,6 procent. Het IMF constateert dat veel landen in Europa in de eerste maanden van dit jaar verrassend sterke groeicijfers lieten zien. Vooral in Spanje en Italië ziet de situatie er inmiddels heel wat zonniger uit.

Nu onder meer de Franse presidentsverkiezingen achter de rug zijn, lijken ook de politieke risico’s in het eurogebied afgenomen. In Groot-Brittannië, waar de Brexit met name een factor van onzekerheid vormt, is de situatie precies het tegenovergestelde: daar ging het in het eerste kwartaal minder goed dan eerder voorspeld. Het IMF rekent bij de Britten voor dit jaar nu op 1,7 procent groei, waar aanvankelijk 2 procent werd verwacht. Voor 2018 blijft de prognose ongewijzigd op 1,5 procent.

De groeiramingen voor China werden vorige maand iets opgeschroefd. Voor de Verenigde Staten zijn de verwachtingen juist verlaagd. Het IMF stelde er niet langer vanuit te gaan dat de Amerikaanse economie op korte termijn profiteert van het beleid van president Donald Trump. Het IMF denkt net als in de vorige outlook dat de wereldeconomie dit jaar per saldo 3,5 procent groeit en volgend jaar 3,6 procent.

Reageer op dit artikel