nieuws

AFM scherpt regels rond crowdfunding aan

Financieel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de regels rond crowdfunding aangescherpt, omdat de investeerders in crowdfundingprojecten de risico’s hiervan mogelijk niet goed kunnen overzien.

AFM scherpt regels rond crowdfunding aan

Alle relevante informatie over een project moet voortaan 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders beschikbaar zijn. De huidige 24 uurs-bedenktijd achteraf blijft daarbij bestaan. Verder verwacht de AFM van crowdfunding-platformen ‘flinke inspanning’ om ervoor te zorgen dat investeerders niet een te groot deel van hun vermogen in crowdfunding steken.

Volgens de toezichthouder nemen mensen bij crowdfunding vaak in zeer korte tijd financiële beslissingen. Investeerders hebben soms niet meer dan enkele uren om in te stappen in een project. In de vastgoedwereld speelt crowdfunding een marginale rol.

De AFM constateert verder dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen, terwijl de financiële waakhond hier eerder wel om had gevraagd. Het gaat dan om bedragen die waarschijnlijk niet meer kunnen worden terugbetaald aan investeerders.

De regels hebben overigens nog de status van voorschriften, omdat ze nog niet verankerd zijn in de wet.

Reageer op dit artikel