nieuws

Goldman eist verkoop kantoren Hanzevast-fusiefonds

Financieel

De verkoop van een deel van de 32 kantoren in Vastgoed Fusiefonds Hanzevast CV van fondsbeheerder Hanzevast lijkt aanstaande. Zowel financier Goldman Sachs als de fondsbeheerder dringen daar op aan.

Een en ander blijkt uit de kwartaalrapportage van het fusiefonds die aan het Financieele Dagblad is toegespeeld. Goldman Sachs, die de onderliggende lening van 132 miljoen euro in augustus tegen een onbekende korting kocht van het Duitse FMS Wertmanagement, wil (een deel van) de kantoren zo snel mogelijk doorverkopen. Hanzevast wil de kantoren met een boekwaarde van 66 miljoen euro het liefst zelf verkopen, maar dan moeten de 2.500 particuliere fondsbeleggers weer miljoenen extra inleggen.

Als ze echter meewerken aan het Goldman-plan, kunnen ze een kleine vergoeding tegemoet zien. Hoge verwachtingen zullen de particulieren niet meer hebben. Doordat de waarde van de kantoren sinds 2008 met bijna 70 procent is gedaald, is de kans miniem dat ze nog iets terug zien van hun totale inleg begin deze eeuw van 100 miljoen euro. Begin 2008 bedroeg de waarde van de 130.000 m2 aan kantoren in negen fondsen nog zo’n 217 miljoen euro. Voorjaar 2010, toen de negen fondsen bij elkaar werden geveegd in het Fusiefonds, was dat nog 165 miljoen.

De huidige boekwaarde is een kleine 66 miljoen euro. In september richtten huisvestingadviseur Solved en advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen nog de Stichting Huurdersbelangen Hanzevast op. De stichting wil de kantoorhuurders beschermen tegen de gevolgen van een mogelijke kantorenverkoop door Goldman Sachs. Ook fondsaanbieder Van Boom & Slettenhaar heeft te stellen met Goldman Sachs. De zakenbank eist spoedige verkoop van het vastgoed in de B&S-kantorenfondsen en kondigde eigenhandig een executieverkoop aan. (MvL)

Reageer op dit artikel