nieuws

Dutch bashing flink doorgeschoten

Financieel

De zware onderwaardering van Nederlandse beursgenoteerde winkelvastgoedfondsen is een doorgeschoten reactie op de slechte Nederlandse winkelmarkt. Beleggers vergeten dat de Nederlandse retailspelers ook sterk internationaal actief zijn. Hun binnenlandse bezittingen liggen bovendien op het beste deel van de winkelmarkt.

Dat stelt vastgoedanalist Herman van der Loos van de Belgische bank Degroof Petercam. De Brusselse analist concludeert in een analyse van de povere beursprestaties van Nederlandse vastgoedfondsen dat de aanhoudende ‘Dutch bashing’ door beleggers dit jaar  flink is doorgeschoten. Het goede nieuws is dat de onderwaardering de komende twaalf maanden ook veel koerspotentieel biedt. Vastned en Wereldhave hebben zo’n 30 procent ‘upside’, NSI 18 procent en Eurocommercial 8 procent, verwacht van der Loos.

Dat de Nederlandse winkelmarkt het slecht doet internationaal gezien staat voor Van der Loos buiten kijf. Overal in Europa doen de winkelmarkten het niet bijster geweldig, maar nergens gaat het volgens de Belg zo beroerd als in Nederland. Dat geldt zowel afgemeten naar het overaanbod van winkelruimte – de winkelleegstand stevent af richting 10 procent – als naar het grote aantal faillissementen van Nederlandse retailketens.

Toch vindt de Belg dat de grote Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen teveel afgerekend worden door beleggers op de zwakke thuismarkt. Met uitzondering van NSI zijn alle Nederlandse fondsen immers ook sterk internationaal actief. De huurinkomsten van Wereldhave en Vastned komen voor meer dan de helft van over de grens. Eurocommercial bezit zelfs geen enkele steen in Nederland. ‘Het enige Nederlandse aan Eurocommercial is het kantoor in Amsterdam en de beursnotering’, aldus Van der Loos. ‘Toch wordt ook Eurocommercial, dat actief is in Zweden, Italië en Frankrijk, afgestraft door beleggers met een koersontwikkeling die in geen verhouding staat tot vergelijkbare  retailfondsen in andere landen.’

Volgens Van der Loos is de vastgoedhoek van de Amsterdamse beurs dringend toe aan vers bloed, liefst uit een andere sector dan winkelvastgoed. Door de eenzijdige oriëntatie op winkels dreigt de vastgoedhoek op het Damrak langzaam leeg te bloeden en vereenzelvigd te worden met de problemen van de retailmarkt. Beursgangen van vastgoedondernemingen zijn er door de onderwaardering van de bestaande fondsen ‘niet voor niks’ al jaren niet geweest.

Meer over de visie van de Brusselse vastgoedanalist Herman van der Loos in het novembernummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 17 november verschijnt. 

Reageer op dit artikel