nieuws

BAM schroeft winst fors op

Financieel

BAM Groep heeft in de eerste negen maanden een resultaat vóór belastingen van 60,5 miljoen euro behaald tegen 17,7 miljoen in dezelfde periode in 2015. Het resultaat werd gedrukt door een verlies van 28 miljoen euro in Duitsland.

BAM schroeft winst fors op

Dat schrijft BAM in een trading update over de eerste negen maanden. De omzet kwam in die periode uit op 5,074 miljard euro tegen bijna 5,36 miljard een jaar eerder. De orderportefeuille kromp tussen eind 2015 en eind september van 11,5 miljard euro naar 10,1 miljard euro. De verandering van het niveau van de orderportefeuille weerspiegelt voor 400 miljoen euro het effect van het zwakkere Britse pond (162 miljoen euro)  en druk in de Nederlandse utiliteitsbouwmarkt, een projectannulering in de Belgische inframarkt en de slechte internationale olie- en gasmarkt.

‘Naast het wisselkoerseffect houdt ten aanzien van de Brexit de onzekerheid over de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk aan. Wij volgen de ontwikkelingen nauwlettend’, aldus Rob van Wingerden, ceo van Koninklijke BAM Groep. De solvabiliteit nam door het valutaeffect en wijziging van rentetarieven af van 21,2 procent eind 2015 naar 20 procent op 30 september 2016. ‘Onze prestatie over de eerste negen maanden was overall bevredigend. Wij hebben onze resultaten in de sectoren Infra en Vastgoed verbeterd. Helaas bleef het resultaat achter door Bouw en techniek in Duitsland.’

In de sector Vastgoed bedroeg het resultaat 25,1 miljoen euro positief op een omzet van 253 miljoen euro. In de eerste negen maanden van 2015 kwam het resultaat uit op 14,5 miljoen euro op een omzet van 357 miljoen euro. Het resultaat werd gestut door de verkoop van commercieel vastgoed in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De omstandigheden in de Nederlandse woningmarkt blijven gemengd. Ondanks de groeiende vraag stagneert het aanbod van nieuwbouwwoningen als gevolg van verminderde capaciteit bij bestemmingsplannen en vergunningen van lokale overheden.

BAM verkocht in Nederland in de eerste negen maanden van het jaar 1.504 woningen (eerste negen maanden 2015: 1.640). De Nederlandse woningverkopen voor het gehele jaar 2016 zijn naar verwachting ongeveer in lijn met 2015. De retailmarkt in Nederland blijft slecht. BAM blijft de vastgoedportefeuille vormgeven door omzetting in cash van woningvastgoed buiten de stedelijke kerngebieden en van commercieel vastgoed. De opbrengsten worden aangewend om te investeren in ‘equity light’-projecten. BAM handhaaft de verwachting dat het gecorrigeerde resultaat vóór belastingen voor heel 2016 hoger zal zijn dan het niveau van 2015. (MvL)

Reageer op dit artikel