nieuws

Rabo REF gaat van start, FGH Bank blijft

Financieel

Na integratie van de vastgoedleningen binnen de Rabobank Groep als Rabo Real Estate Finance, blijft de huidige FGH Bank als zelfstandige vastgoedfinancier bestaan, met een eigen bankvergunning. FGH houdt een portefeuille met financieringen met een totale waarde van enkele miljarden euro’s. Dit betreft de leningen die niet passen binnen de nieuwe vastgoedstrategie van de Rabobank.

Rabo REF gaat van start, FGH Bank blijft

FGH Bank blijft leningen uit de huidige portefeuille beheren. Lopende contracten worden door de bank uitgediend, maar nieuwe klanten zullen er niet bijkomen. Zo’n 120 medewerkers blijven in dienst van FGH Bank.
Van een zogeheten bad bank, willen bestuurders Roel van de Bilt en Fred Weenig niet spreken. ‘Of leningen overgaan naar Rabo Real Estate Finance (Rabo REF) is ervan afhankelijk of de lening in de visie past en aansluit op de strategie van de nieuwe organisatie. Het gaat niet over goed of slecht, maar over passend of niet-passend’, zegt Van de Bilt. Wanneer en hoe het doek voor FGH Bank zal vallen, kunnen de bestuurders nu nog niet zeggen.
Bestaande financieringen worden in de komende maanden in een aantal stappen overgezet naar de Rabobank Groep. Leidend daarbij zal onder meer zijn of de betrokken partij langdurig in de Nederlandse markt actief wil zijn. ‘Een hedgefonds met een kortetermijndoelstelling zullen wij bijvoorbeeld niet financieren’, zegt Van de Bilt.
Ook gaan financieringen van buitenlandse objecten, in het verleden totaal goed voor ongeveer een miljard euro, in principe niet over naar het nieuwe Rabo REF. ‘Dergelijke financieringen sluiten in de kern niet aan op het criterium van het economisch gebonden zijn aan Nederland. We willen staan voor duurzame nieuwbouw, duurzaamheid in brede zin, transformaties en de toekomstbestendigheid van de Nederlandse vastgoedsector.’ De strategie van Rabo REF richt zich nadrukkelijk op de gehele Nederlandse markt, ook in de regio’s buiten de Randstad.
De plannen voor de integratie van FGH in de Rabobank Groep krijgen vanaf 1 november 2016 hun beslag, nu de Europese Centrale Bank en DNB onlangs een verklaring van geen bezwaar hebben afgegeven. ‘De integratie van de leningen in het nieuwe Rabo REF wordt voor  1 juli 2017 afgerond’, vertelt Weenig. Hij kreeg de opdracht de plannen hiervoor te maken, nadat Rabobank Groep in januari 2015 aankondigde FGH in de eigen organisatie te zullen integreren.

Reageer op dit artikel