nieuws

Pensioenreuzen boeken uiteenlopende vastgoedresultaten

Financieel

Pensioenreus ABP heeft in het derde kwartaal een rendement behaald van 1,1 procent op zijn vastgoedportefeuille 41,91 miljard euro, hetgeen neerkomt op 400 miljoen euro. Het vastgoed van Pensioenfonds Zorg & Welzijn boekte een rendement van 0,3 procent.

Dat blijkt uit de kwartaalberichten van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland. Vergeleken met de overeenkomstige periode vorig jaar boerde het ABP goed, toen bedroeg het rendement 0 procent. Van de totale beleggingsportefeuille van ABP van 381 miljard is 10,1 procent belegd in onroerend goed. Gerekend vanaf het begin dit jaar tot nu toe (YTD) bedraagt het vastgoedrendement 5,7 procent ofwel 2,1 miljard euro.

In de aanpalende beleggingscategorie infrastructuur zit 2,3 procent van het ABP-vermogen. Dit onderdeel leverde in het derde kwartaal een rendement op van 1,4 procent oftewel 100 miljoen euro. YTD is het rendement 6,6 procent, goed voor 500 miljoen euro. Grondstoffen scoorden met een negatief kwartaalrendement van -3,7 procent het slechtst.

Vergeleken met een jaar geleden verbeterde het Pensioenfonds Welzijn en Zorg zijn vastgoedrendement met twintig basispunten tot 0,3 procent. YTD bedraagt het rendement 3,8 procent. De waarde van het vastgoed bedraagt 22 miljard euro ofwel 12 procent van de totale portefeuille van 185 miljard euro.Een jaar geleden was dat r 20,29 miljard euro en 13 procent.

De infrabeleggingen van het zorgpensioenfonds leverden 1,3 procent op. YTD is dat 0,3 procent.

Reageer op dit artikel