nieuws

Meer omzet maar lager resultaat voor CBRE

Financieel

CBRE rapporteert een omzetgroei in het derde kwartaal van 18 procent tot 3,2 miljard dollar. Het netto-resultaat van de internationaal vastgoedadviseur daalde echter met 2 procent tot 168 miljoen dollar ofwel tot 0,50 dollar per aandeel.

De daling is volgens het Amerikaanse bedrijf vooral te wijten aan valuta-invloeden en lagere inkomsten uit verkooptransacties (-7 procent) in de meeste markten.  

Bob Sulentic, CBRE’s president en chief executive officer, noemde de resultaten ‘solide’ en ‘in lijn met de verwachtingen’. Volgens hem houdt het gedaalde netto-resultaat ook verband met de enorme groeisprong (+28 procent) die zijn onderneming in de overeenkomstige periode vorig jaar realiseerde. Van de 3,2 miljard dollar omzet in het derde kwartaal droeg het vorig jaar september overgenomen Workplace 429 miljoen dollar bij.

In Noord-en Zuid-Amerika, de belangrijkste markt voor CBRE, namen de inkomsten met 14 procent toe. EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika ) boekte met 30 procent stijging (+ 39 procent  lokale valuta gemeten) zelfs een explosieve groei. Terwijl CBRE in Azië en de Pacific (APAC) een toename kon noteren van 26 procent. Zonder de inbreng van Workplace bleef de wereldwijde omzetgroei beperkt tot 4 procent.

De inkomsten uit de bemiddeling bij verkooptransacties zijn volgens CBRE nog altijd ‘gezond’ naar historische maatstaven, maar daalden wereldwijd toch met 7 procent in vergelijking tot het zeer sterke derde kwartaal  2015 (toen +19 procent). In EMEA boekte CBRE stevige groei in Frankrijk, Nederland en Zwitserland, hetgeen tegenwicht bood aan de zwakkere Britse markt als gevolg van de Brexit.  

De inkomsten uit verhuurtransacties stegen met 1 procent in vergelijking tot het tweede kwartaal 2016. Op jaarbasis gemeten nam die activiteit met 12 procent toe. In vastgoedbeheer realiseerde CBRE 3 procent meer inkomsten. Daarentegen boekte het taxatiebedrijf 3 procent minder inkomsten.

Reageer op dit artikel