nieuws

Huurinkomsten Unibail ondanks terreur 10 procent in plus

Financieel

Unibail-Rodamco heeft de brutohuurinkomsten van zijn winkelcentra in de eerste negen maanden met bijna 10 procent zien stijgen naar ruim 1,05 miljard euro van 958,5 miljoen euro in de eerste drie kwartalen van 2015.

Huurinkomsten Unibail ondanks terreur 10 procent in plus

Dat schrijft het Frans-Nederlandse winkelvastgoedfonds in een financiële update. Inclusief kantoren en congres- en tentoonstellingsruimten kwamen de brutohuurinkomsten in deze periode uit op 1,32 miljard euro, 6,7 procent meer dan vorig jaar. De totale omzet bedroeg 1,501 miljard euro tegen 1,43 miljard vorig jaar, een plus van 5 procent.

De omzetstijging is met name te danken aan de oplevering van winkelcentra Mall of Scandinavia, Polygone Rivièra en Minto in 2015 en de opgeleverde uitbreiding van het Parijse Forum des Halles en het volledig meerekenen van Ruhr Park. Als gevolg daarvan stegen de brutohuurinkomsten in Scandinavië met 32,6 procent en met zelfs 43,4 procent in Duitsland. In thuisland Frankrijk bedroeg de groei ruim 8 procent naar 487,3 miljoen euro. In Nederland stegen de huurinkomsten nauwelijks met een plus van 0,2 procent naar 56,1 miljoen euro.

De retailers in de Unibail-winkelcentra zagen hun verkopen de eerste negen maanden met gemiddeld 0,7 procent toenemen. Modeverkopen groeiden door onvoordelige weeromstandigheden nauwelijks in de meeste winkelcentra. Door de terreuraanslagen in Parijs (november 2015) en in Nice (juli 2016) was er in de Franse Unibail-centra geen omzetgroei voor de retailers. Het jaar daarvoor was nog sprake van een stijging van 4,8 procent. De sterkste groei was er in Midden-Europa, Spanje en Duitsland, met plussen van respectievelijk 3,6, 2,7 en 2,4 procent.

Over Nederland geeft het fonds geen cijfers. Unibail-Rodamco ziet de winkelverkopen wel weer toenemen. In augustus kwam er exclusief Zweden een plus van 1,8 procent uit de bus ten opzichte van augustus 2015. Inclusief Zweden (Scandinavië plus 30,3 procent) bedroeg de omzetgroei van de retailers 6 procent. (MvL)

Reageer op dit artikel