nieuws

Huurinkomsten Klépierre op stabiel niveau

Financieel

Klépierre heeft de eerste negen maanden de omzet iets zien dalen naar 972,3 miljoen euro van 976,5 miljoen de eerste drie kwartalen van 2015. Voornaamste oorzaak is de verkoop van Nederlandse winkelcentra.

Huurinkomsten Klépierre op stabiel niveau

Dat schrijft het Franse winkelvastgoedfonds in een kort kwartaalbericht. Van de totale omzet bestaat het overgrote deel uit brutohuurinkomsten van de winkelcentra van Klépierre. In de eerste negen maanden kwam dat uit op 869,3 miljoen euro van 902,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. In de meeste landen kwam er een huurstijging uit de bus. De verkoop van non-core winkelbezit in 2015 en 2016 in Nederland en Spanje leidden tot 36,4 miljoen euro lagere huuropbrengsten.

Retailers verkochten 1,4 procent meer producten in de Klépierre-winkelcentra. Daarbij zijn de cijfers van Nederlandse retailers niet meegenomen, omdat de meeste geen informatie delen met hun verhuurder. In Frankrijk daalde de omzet van retailers met 0,4 procent vanwege de zomerse en deels tropische septembermaand. Deze daling werd gecompenseerd door goede winkelverkopen in onder andere Zweden (+3,5 procent), Turkije (+7,1 procent), Hongarije (+11,1 procent) en Polen (+3,9 procent).

Over de bezettingsgraad van het winkelbezit geeft Klépierre geen cijfers. Wel heeft het vastgoedfonds in de eerste negen maanden 1.356 nieuwe huurcontracten gesloten, goed voor een jaarlijkse extra huuropbrengst van 18,5 miljoen euro. Zo sloot de verhuurder dertien nieuwe huurovereenkomsten met Inditex (Zara) en H&M. Vorig jaar kwam dat bedrag uit op 18,5 miljoen euro. De eerste drie kwartalen heeft Klépierre 102,7 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe projecten en bestaande winkelcentra.

Grootste projecten zijn Val d’Europe en Prado in Frankrijk en Hoog Catharijne in Utrecht. De netto schuldenlast van het genoteerde vastgoedfonds is met 72 miljoen euro teruggebracht naar 8,992 miljard euro. De rente die Klépierre over zijn schuld betaalt, bleef stabiel op 2,2 procent. Het fonds verwacht een verdere daling in 2017 naar 2 procent. De laatste handelsdag in Amsterdam van Klépierre is vrijdag 4 november, waarna de notering op maandag 7 november wordt geschrapt. (MvL)

Reageer op dit artikel