nieuws

Goldman koopt probleemleningen Hypo Real Estate

Financieel

Goldman Sachs is voornemens een vastgoedleningenportefeuille van 580 miljoen euro te kopen met hoofdzakelijk Nederlandse kantoren als onderpand. Verkoper zal FMS Wertmanagement zijn, de bad bank van de teloorgegane Duitse vastgoedfinancier Hypo Real Estate.

Goldman koopt probleemleningen Hypo Real Estate

FT-dochter Debtwire schrijft in zijn nieuwsbrief op basis van drie anonieme bronnen dat Goldman de portefeuille al heeft gekocht. Een niet nader genoemde leningnemer zegt tegen Vastgoedmarkt echter dat de deal nog niet rond is. Volgens een bron heeft Goldman de portefeuille met een kleine korting op de nominale waarde gekocht vanwege de kwaliteit van het onderliggende vastgoed. De portefeuille genaamd Project Hieronymus omvat leningen die uitstaan bij tien partijen die er zeventig vastgoedobjecten mee hebben gefinancierd.

Het gaat voornamelijk om kantoren op secundaire locaties door heel Nederland en enkele in het buitenland. De portefeuille bestaat voor 40 procent uit niet-presterende leningen. De jaarlijkse huuropbrengsten bedragen ongeveer 50 miljoen euro. De Amerikaanse zakenbank was Amerikaanse kandidaat-kopers als Cerberus, Lone Star Funds, en Davidson Kempner voor. De grootste leningnemer is Hanzevast, dat via FMS een financiering van 135 miljoen heeft afgesloten voor het Vastgoed Fusiefonds Hanzevast CV. Ook fondsenaanbieder Annexum heeft twee fondsen via FMS gefinancierd.

Een van de grootste objecten is het Hilversumse Mediapark, dat mede-eigenaar Europa Capital met een lening van ongeveer 100 miljoen euro heeft gefinancierd. Volgens Debtwire is Europa Capital naarstig op zoek naar een nieuwe financier om te voorkomen dat Goldman Sachs het onderpand eventueel opeist. De financiering loopt begin 2017 af. Europa Capital kocht in 2005 een 50-procentsbelang in het mediapark met 175.000 m2 verhuurbaar oppervlak. Pogingen om zijn belang te verkopen, zijn mislukt, aldus Debtwire.

Eind 2015 kocht Goldman Sachs nog de Dolphin-leningportefeuille van Propertize. De leningen met een nominale waarde van 220 miljoen euro nam de Amerikaanse zakenbank voor 150 miljoen over, stelden bronnen eerder tegen Vastgoedmarkt. FMS is de bad bank van Hypo Real Estate (HRE), de vastgoedfinancier die na de financiële crisis van 2008 en 2009 met tientallen miljarden euro’s door de Duitse staat werd gered. In FMS zit ook de Ierse HRE-probleemdochter Depfa Bank. De gezonde onderdelen van HRE gingen door als Deutsche Pfandbriefbank, die medio 2015 een beursgang maakte. (MvL)

Reageer op dit artikel