nieuws

B&S vecht nog steeds voor behoud kantorenportefeuilles

Financieel

Van Boom & Slettenhaar is nog steeds in onderhandeling met Goldman Sachs over de dreigende executieverkoop van zijn B&S-kantorenfondsen. De fondsaanbieder is tegen verkoop, omdat de bezettingsgraad hoog is en de kapitaallasten gewoon worden voldaan.

B&S vecht nog steeds voor behoud kantorenportefeuilles

Dat zegt G&S-directeur Gerton van Boom tegen Vastgoedmarkt in reactie op de aankondiging van de online executieverkoop door BOG Auctions van acht B&S-kantoren. Met de verkoop van een leningenportefeuille van Propertize aan Goldman Sachs eind 2015 is de financiering van twee B&S-fondsen bij de Amerikaanse zakenbank terechtgekomen. Het gaat om B&S Vastgoed Nederland NV en B&S Cube Centre CV. B&S Vastgoed omvat zeven kantoren met een totale oppervlakte van 57.000 m2. B&S Cube Centre bestaat uit het 15.000 m2 grote bedrijfsverzamelgebouw Cube Centre aan Veluwezoom 7 in Almere.

Dit weekend werd de executieveiling van deze kantoren op 1 november in een paginagrote advertentie van BOG Auctions in het Financieele Dagblad aangekondigd. Van Boom & Slettenhaar was onaangenaam verrast. ‘Dit is een serieus dreigement, waarmee ze ons onder druk zetten. We zijn namelijk nog steeds in onderhandeling met Goldman. Eind vanmiddag hebben we zelfs een conference call. Goldman wil een vrijwillige veiling en extra informatie over de gebouwen, zodat een hogere opbrengst mogelijk is. Maar als we een contract van zestig pagina’s ondertekenen zonder zekerheden en garanties, tekenen we ons doodvonnis’, aldus directeur Van Boom.

De fondsaanbieder is onder voorwaarden bereid mee te werken aan verkoop. De belangrijkste eis van B&S is dat de minimumopbrengst die Goldman wil, omhoog gaat. Maar liever ziet B&S dat de verkoop wordt afgeblazen. ‘Fonds Vastgoed Nederland heeft een bezettingsgraad van 90 procent. De cashflow bedraagt 8 miljoen per jaar en jaarlijks lossen we 5 miljoen euro af. Als we een jaar rust krijgen, is de lening boven water’, betoogt Van Boom. ‘De oorspronkelijke Propertize-lening bedroeg 80 miljoen euro. De taxatiewaarde van de 57.000 m2 aan kantoren bedraagt 70 miljoen, de commerciële waarde is nu 75 miljoen.’

De lening onder het 15.000 m2 grote Cube Centre – voor ongeveer twee derde verhuurd – staat niet eens meer onder water, vervolgt de directeur. ‘De financiering bedroeg 7,8 miljoen euro, de laatste taxatiewaarde kwam uit op 9 miljoen. De marktwaarde ligt daar nog boven.’ Het grootste kantoor uit het fonds Vastgoed Nederland is het gebouw aan Parnassusweg 101, 103 en 126 in Amsterdam van 15.000 m2. De andere kantoren bevinden zich in Arnhem (Meander 861), Leiden (Schipholweg 101 en Schuttersveld), Rijswijk (Verrijn Stuartlaan 7), Capelle aan den IJssel (Rivium Quadrant 75), Sliedrecht (Stationspark 1000) en Barendrecht (Zwolseweg 1). (MvL)

Reageer op dit artikel