nieuws

ABN-lening aan OVG nog maar begin

Financieel

ABN Amro wil met de groene financiering aan OVG een brug slaan tussen commercieel vastgoed en duurzame investeerders. In totaal wil de bank 1 miljard euro beschikbaar stellen voor een duurzamere vastgoedsector.

Rutger Schuur, directeur Real Estate Clients ABN Amro, zegt trots te zijn op de samenwerking met OVG. ‘Het uitgangspunt van OVG om met slimme oplossingen te verduurzamen is iets waar wij ons ook veel mee bezighouden. We hopen met de ontwikkeling van green loans in de toekomst dan ook vaker een brug te kunnen slaan tussen commercieel vastgoed en duurzame investeerders. Op deze manier kunnen geïnteresseerde partijen direct in verduurzaming participeren en de herontwikkeling van vastgoed in Nederland versnellen.’

Coen van Oostrom, oprichter en ceo OVG Real Estate, prijst de durf van ABN Amro. ‘We zijn verheugd over de samenwerking met ABN Amro. We onderschrijven de inzet van ABN Amro voor duurzame projecten en hun durf om risico te nemen. OVG ziet het als een uitdaging om samen bestaande panden zodanig te vernieuwen dat we bijdragen aan het halen van ambitieuze energiedoelstellingen.’ ABN Amro liet dit voorjaar al weten in totaal 1 miljard euro financiering beschikbaar te stellen voor de energietransitie van vastgoedklanten.

Samen met OVG heeft ABN Amro een financieringsraamwerk ontwikkeld volgens de ‘green bond principles’. Ook voldoen de betreffende panden aan de standaard van het ‘climate bond initiative’. Door de certificering volgens deze standaard hebben investeerders de garantie dat ze duurzaam investeren. Er ligt hiermee een innovatieve structuur, waarmee investeerders indirect en straks ook direct kunnen investeren in de verduurzaming van Nederlands vastgoed.

De speerpunten van OVG bij de herontwikkeling van de vier kantoren in Amsterdam en Rotterdam zijn duurzaamheid, technologie en gezondheid. De vastgoedprojecten zullen van een A-label voorzien zijn en minimaal 30 procent minder CO2 verbruiken. Hiermee voldoen ze aan de standaard van het climate bond initiative. Het design en de werkomgeving zullen moderne manieren van werken, een efficiënte werkcultuur en samenwerking tussen medewerkers stimuleren. Ook zullen de gebouwen over high-tech innovaties beschikken die werknemers naar eigen voorkeuren kunnen instellen met een mobiele app. 

Reageer op dit artikel