nieuws

ABN financiert verduurzaming OVG-kantoren

Financieel

ABN Amro heeft OVG Real Estate 80 miljoen euro ‘groene’ financiering verschaft voor de aankoop en verduurzaming op risico van 53.250 m2 aan kantorenvastgoed in Amsterdam en Rotterdam.

ABN financiert verduurzaming OVG-kantoren

Het gaat om vier leegstaande kantoren, die OVG in 2014 en 2015 van verschillende eigenaren heeft gekocht. Vanwege het toenemende tekort aan moderne en duurzame kantoren op goede locaties is OVG overtuigd van een goed verhuurresultaat en een forse waardegroei. In Amsterdam zijn het kantoren Olympic Plaza bij de Zuidas en Spark bij station Sloterdijk. Olympic Plaza aan Fred. Roeskestraat 115, 117, 123, omvat nu 8.150 m2 met 98 parkeerplaatsen. Kantoor Spark aan Orlyplein 24 heeft een oppervlakte van bijna 12.600 m2 met 158 parkeerplekken.

In Rotterdam verduurzaamt OVG twee kantoren bij station Alexander. Kantoor New Tide aan Marten Meesweg 35 heeft een oppervlakte van bijna 16.500 m2. Maxium aan Marten Meesweg 25 bestaat uit 16.000 m2 kantoorruimte en 248 parkeerplekken. De herontwikkeling begint deze herfst. Voor de financiering van dit project is de eerste officiële green loan, ofwel groene lening, van ABN Amro ontwikkeld. Met dit initiatief dragen ABN en OVG bij aan een besparing van ongeveer 750 ton CO2-uitstoot per jaar.

Jan Hein Tiedema, directeur OVG, spreekt van een bijzondere financieringsdeal. ‘Deze groene financiering is bijzonder, omdat ABN Amro geen voorverhuurpercentage heeft geëist. OVG herontwikkelt de kantoren dus op risico. Wij geloven in de locaties en de kwaliteit van de kantoren. Bovendien herstelt de gebruikersmarkt. Bedrijven investeren weer in goede huisvesting, hoewel flexibele huurcontracten vaker hun voorkeur hebben. Zeker in Amsterdam is de markt aangetrokken: in de binnenstad gaat het extreem hard. Dat onze visie klopt, blijkt wel uit het feit dat we kantoor New Tide al snel hadden verhuurd.’ Vastgoedmarkt meldde in februari 2015 al dat de Nationale Politie dit pand gaat huren.

OVG is niet van plan de herontwikkelde kantoren in eigen portefeuille te houden, zegt de OVG-directeur desgevraagd. ‘Als we de kantoren goed hebben verhuurd, ligt een spoedige verkoop voor de hand. OVG is geen langetermijnbelegger.’ De projectontwikkelaar en asset manager is nog bezig met andere soortgelijke acquisities. ‘Daarover kunnen we pas naar buiten komen als de handtekening is gezet. We hebben geen beoogd maximum beleggingsvolume. Nu de kantoorprijzen snel oplopen, wordt het voor ons minder interessant.’

OVG Real Estate had multitenant-kantoor Olympic Plaza vorig jaar gekocht in een joint venture met Goldman Sachs, als onderdeel van de Unicum-portefeuille die uit acht gebouwen bestond. De portefeuille is reeds gekocht, maar OVG heeft Olympic Plaza behouden. Voor het kantoor dat wordt hernoemd tot Boutique Offices heeft architect Pi de Bruijn een concept ontworpen dat voorziet in een mogelijke uitbreiding met ongeveer 10.000 m2 hoogwaardige kantoorruimte.

Kantoor Spark, ook wel bekend als Busitel II, is het voormalig hoofdkantoor van Deloitte dat naar OVG-ontwikkeling The Edge verhuisd is. OVG heeft het gebouw gekocht in 2014. Kantoor New Tide in Rotterdam Alexander kocht OVG in mei 2015 van Sachwerte Rendite Fonds Holland 53 als onderdeel van de Alexander-porfolio. Het gebouw is het voormalige hoofdkwartier van NRC Handelsblad en AD. Kantoor Maxium is het voormalig hoofdkantoor van Eneco dat is verhuisd naar het naastgelegen nieuwe hoofdkantoor, ook ontwikkeld door OVG Real Estate. (MvL)

Reageer op dit artikel