nieuws

Woningen leveren meeste rendement op

Financieel

De IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoedindex laat over het derde kwartaal van 2015 een totaalrendement zien van 2,8 procent. Woningen behaalden met 3,7 procent het hoogste totaalrendement.

Ten opzichte van aandelen (-9,0 procent) presteert vastgoed beduidend beter in het derde kwartaal. Obligaties leverden met 3,3 procent echter een hoger rendement.

Het direct rendement komt voor vastgoed uit in het derde kwartaal op 1,3 procent (op basis van huurinkomsten) en het indirect rendement (waardeontwikkeling) op 1,4 procent. Gemeten over een periode van een jaar, drie jaar en vijf jaar bedraagt het totale vastgoedrendement op jaarbasis respectievelijk 7,6 procent, 3,5 procent en 3,4 procent.

Zoals gezegd leverden woningen van alle vastgoedsectoren het hoogste rendement op gedurende het derde kwartaal. Van het totaal rendement van 3,7 procent in de sector woningen bestaat 1,2 procent uit direct rendement en 2,5 procent uit indirect rendement. Kantoren doen het met een totaalrendement van 1,9 procent ook goed, waarvan 1,6 procent direct rendement en 0,3 procent indirect rendement. Daarna volgen winkels met 1,7 procent totaal rendement (direct 1,5 procent, indirect 0,2 procent), bedrijfsruimten met 1,3 procent (direct 2,1 procent, indirect -0,8 procent) en ‘overig’ met 1,2 procent totaalrendement (direct 1,7 procent, indirect -0,4 procent).

De IPPD Nederlandse Kwartaalindex meet de rendementen op directe vastgoedbeleggingen, gebaseerd op netto open marktwaarden en zonder rekening te houden met financiering.

Reageer op dit artikel