nieuws

Modulus failliet met 100 miljoen bankschuld

Financieel

Modulus Vastgoedondernemingen uit Rijswijk is failliet verklaard. De vastgoedontwikkelaar en -belegger heeft een bankschuld van ongeveer 100 miljoen euro.

Modulus failliet met 100 miljoen bankschuld

Dat laat curator Marc Udink van Udink Advocaten weten. De rechtbank van Den Haag heeft Modulus eind november failliet verklaard. Modulus had het faillissement zelf aangevraagd. De gefailleerde onderneming wenst geen commentaar te geven. Voor de crisis van 2008 had de ontwikkelende beleggingsmaatschappij van Ingvar Roozenbeek en Bas Lubbers een grote portefeuille met panden door heel Nederland. Na 2008 raakte de vastgoedportefeuille onder water en werd Modulus gedwongen een groot deel van zijn bezittingen te verkopen.

Alle vijftig BV’s van Modulus zijn failliet verklaard, verklaart curator Marc Udink. Hij stelt dat de vastgoedportefeuille flink is ingekrompen. ‘Voor de crisis had Modulus meer dan honderd panden in bezit. Financier FGH Bank heeft een groot deel van zijn onderpand al rond 2010 geëxecuteerd. Nu resteren er nog 21 objecten, in onder meer de Rijswijkse Plaspoelpolder. De totale bankenschuld bedraagt ongeveer 100 miljoen euro. In samenspraak met de crediteuren gaan we de panden verkopen. Een flink aantal heeft goed herontwikkelingspotentieel.’

Het eerste faillissementsverslag verwacht de curator in januari 2016 uit te brengen. Hij denkt dat de afhandeling van het faillissement heel 2016 in beslag zal nemen. Niet alleen de financiers maar ook de eigenaren komen het faillissement niet ongeschonden uit. De eigenaren hebben persoonlijke zekerheden gesteld. Namen van financiers en bedragen wil Udink niet noemen. Een van de financiers die al fors het schip is ingegaan, is Propertize.

Op 31 maart 2010 verkocht Modulus het bijna 30.000 m2 grote Shell-kantoor in Rijswijk en bijbehorende grond voor ruim 81 miljoen euro aan de vennootschap Alaska Building uit Leusden. Achter deze vennootschap schuilde SNS Property Finance, het huidige Propertize. De prijs werd destijds op de valreep zelfs om onbekende redenen verhoogd van 78 miljoen naar 81,13 miljoen euro. In november 2014 verkocht Alaska Building ofwel Propertize het kantoor voor 54,2 miljoen euro aan MMZ Properties, een verlies van 26,9 miljoen euro.

Eind augustus gaf vastgoedfinancier Propertize ook opdracht voor de executoriale veiling van het voormalige terrein van Philips NEC aan Anton Philipslaan 1 in Hilversum. Propertize had Modulus Vastgoedondernemingen een financiering verstrekt van 26,5 miljoen euro voor de drie bedrijfsgebouwen van in totaal 24.944 m2 op een eigen perceel van 52.550 m2. Het terrein leent zich voor woningbouw, aldus Propertize.

Reageer op dit artikel