nieuws

Miljoenenclaims Macintosh en curatoren Halfords

Financieel

Macintosh Retail Group en de curatoren van Halfords bestrijden elkaar voor de rechtbank. De partijen eisen 7 tot 10 miljoen euro van elkaar.

Miljoenenclaims Macintosh en curatoren Halfords

Dat heeft Retailnews.nl vernomen van curatoren Rinke Dulack en Robbert Roeffen. Macintosh stuurde deze zomer een dagvaarding naar de curatoren voor een bedrag van ruim 7 miljoen euro. De voormalig eigenaar van de in 2014 failliet verklaarde winkelketen stelt pandrecht te hebben op alle te verpanden activa van Halfords.

Die zekerheden heeft Halfords gegeven bij de managementbuy-out in 2013 in ruil voor een lening. De curatoren stellen dat Macintosh de pandrechten op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Bovendien is het de vraag of dat pandrecht geldig is voor de gehele voorraad, omdat verschillende leveranciers met verlengd eigendomsvoorbehoud werkten. Daarbij blijven ze juridisch eigenaar van hun producten tot de betaling helemaal is voldaan.

Deze zaak heeft in potentie een opbrengstwaarde van ongeveer 2,2 miljoen euro. De curatoren laten verder weten ruim 7,8 miljoen euro terug te vorderen bij Macintosh. Dat verkocht eind 2012 als eigenaar van Halfords zeven panden aan zichzelf, om de opbrengst te verrekenen met de rekening-courantvordering. Ook die transactie is volgens de curatoren onrechtmatig.

Tientallen vestigingen van Halfords werden eind 2014 doorgestart door franchisenemers, die zelf buiten het faillissement vielen. De goodwill en IE-rechten werden daarbij voor 225.000 euro verkocht. De strijd tussen de twee partijen wordt gevoerd tot aan de Hoge Raad, aldus de curatoren. De koers van het beursgenoteerde retailconcern dook bijna 17 procent in de min. Macintosh sloot 7 december op iets meer dan 20 cent, terwijl het fonds eind vorig jaar nog bijna 5 euro noteerde.

Reageer op dit artikel