nieuws

CBS: inflatie stijgt licht

Financieel

De jaarinflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in november 0,7 procent, tegen 0,6 procent in de twee voorgaande maanden.

CBS: inflatie stijgt licht

Dat meldt het CBS. Vooral de prijsontwikkeling van benzine deed de inflatie stijgen. Weliswaar lag de benzineprijs in november 7,3 procent lager dan een jaar eerder, maar in oktober was de prijsdaling op jaarbasis nog 11,8 procent. In november kostte benzine (Euro 95) gemiddeld 1,51 euro per liter.

Exclusief de sterk in prijs fluctuerende sectoren energie en voeding en de vaak aan belastingverhogingen onderhevige groepen alcohol en tabak bedroeg de inflatie in november 1,2 procent. In oktober was dat nog 1,4 procent.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) bedroeg in november 0,4 procent, net als in oktober. Dat is ruim boven het gemiddelde van de eurozone. De inflatie in de eurozone bleef in november ook gelijk op 0,1 procent.

Het CBS heeft de inflatie voor oktober bijgesteld van 0,7 procent naar 0,6 procent vanwege verandering van het woningwaarderingsstelsel. Sinds 1 oktober telt de woz-waarde zwaarder mee in de woningwaardering. Daardoor daalde de gemiddelde huurstijging van 2,4 procent naar 2,2 procent.

Reageer op dit artikel