nieuws

Marktaandeel drie grote banken op hypotheekmarkt daalt

Financieel

Het marktaandeel op de hypotheekmarkt van de grote drie (ING, Rabobank en ABN Amro) is in het derde kwartaal verder gedaald en bedraagt voor het eerst minder dan 50 procent.

Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het derde kwartaal van 2015. De vijf grootste stijgers zijn verzekeraars en pensioenfondsen. Hun marktaandeel is inmiddels ruim 30 procent. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van IG&H ook al dat regiepartijen gegroeid waren naar ruim 10 procent marktaandeel. Regiepartij Munt Hypotheken is dit kwartaal weer de grootste stijger (+3,3 procent) en is ruim een jaar na oprichting de vijfde hypotheekverstrekker van Nederland geworden. 

Het marktsegment waar de drie grootste banken het meest onder druk staan, is de startersmarkt. In dit segment zijn verzekeraars en pensioenfondsen zelfs nipt marktleider. 

De hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal in omzet met bijna vijftig procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De oversluitmarkt kent het beste kwartaal in vier jaar (+99 procent) en de aankoopmarkt het beste kwartaal (+36 procent) sinds et begin van de crisis in 2008. 

Reageer op dit artikel