nieuws

Lage huurgroei Eurocommercial door ontbreken inflatie

Financieel

Eurocommercial Properties heeft zijn netto huurinkomsten tussen juli en september licht zien toenemen naar 36,9 miljoen euro van 36,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Lage huurgroei Eurocommercial door ontbreken inflatie

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het in Amsterdam genoteerde winkelvastgoedfonds. De huurinkomsten uit het identieke winkelbestand tussen eind september 2014 en eind september 2015 stegen met 0,6 procent. De lage huurgroei wordt veroorzaakt door de non-existente indexatie in deze periode, het gevolg van een inflatie van 0 procent.

Eurocommercial heeft in deze periode een 15,1 procent hoger direct beleggingsresultaat behaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014; het kwam tussen juli en september uit op 24,9 miljoen euro tegen 21,6 miljoen een jaar eerder. Voor Eurocommercial Properties geldt de periode juli-september als eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

De winkelverkopen in de winkelcentra stegen fors met gemiddeld 5,3 procent tussen juli en september. De retailers in de Zweedse winkelcentra van Eurocommercial verkochten in die periode 5,8 procent meer dan in dezelfde periode in 2014. In Italië was de omzetstijging met 6,9 procent het grootst. In Frankrijk beperkte de omzetgroei van de winkeliers zich tot 2,8 procent. De leegstand in de winkelportefeuille is minder dan 1 procent van de totale huurinkomsten.

Het afgelopen kwartaal heeft het vastgoedfonds voor ongeveer 200 miljoen euro winkelcentra gekocht in Zweden en Italië. Dankzij de lage rente heeft het bedrijf de leenkosten met 21,5 procent kunnen verlagen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De rente op de totale leningenportefeuille bedraagt nu 3,3 procent. De retailmarkten blijven volgens Eurocommercial sterk vanwege de lage rentes en het verbeterde consumentenvertrouwen. Op de beleggingsmarkt blijven prime yields dalen, met name in Italië waar de politieke stabiliteit heeft geleid tot een significant grotere belangstelling van buitenlandse beleggers.

Reageer op dit artikel