nieuws

Heijmans verkoopt bijna twee keer zoveel woningen

Financieel

Heijmans heeft dit jaar tot en met oktober 1.399 woningen verkocht. Dat is 89 procent meer dan de 742 in dezelfde periode in 2014. Op infraprojecten boekt Heijmans nog verliezen.

Heijmans verkoopt bijna twee keer zoveel woningen

Dat blijkt uit een trading update van het bouwbedrijf. Van de 1.399 woningen zijn er 951 ofwel 68 procent aan particulieren verkocht. De afgelopen jaren namen beleggers nog de meeste woningen af vanwege de instorting van de particuliere woningmarkt. Bij de divisie Vastgoed en Woningbouw was in het derde kwartaal dan ook sprake van een omzettoename en hoger resultaat in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2014.

In oktober tekende Heijmans met Den Haag en de Duitse belegger Patrizia een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling en bouw van 600 woningen en een parkeergarage in Den Haag-Zuid. Met Aventicum sloot de bouwer recent een overeenkomst voor de ontwikkeling en renovatie van 252 appartementen, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling van Kanaleneiland in Utrecht. De tweede fase van de transformatie van de Parooltoren en Trouwgebouw tot Student Hotel in Amsterdam wordt begin 2016 afgerond. De transformatie van het Wijnhavenkwartier in Den Haag en de herontwikkeling van Het Plein van Leiden verlopen volgens plan, aldus Heijmans.

De totale omzet van Heijmans over de eerste negen maanden kwam 9 procent hoger uit dan over dezelfde periode in 2014. De orderportefeuille per eind september bedroeg 2,1 miljard euro tegen eind juni 2015 2,2 miljard. Heijmans verwacht dat infra dit jaar een stevig drukkend effect zal hebben op het resultaat. Infra in Nederland presteert echter slecht als gevolg van aanhoudende verliezen bij vijf tot tien grotere projecten die in eerdere jaren zijn aangenomen, stelt het bouwbedrijf zonder de projecten bij naam te noemen.

Bert van der Els, voorzitter van de raad van bestuur en ceo van Heijmans, spreekt van ‘een mooie plus bij Wonen door de aantrekkende woningmarkt, een dikke min bij de Nederlandse Infra.’ ‘Duitsland doet het goed. Het managen van de risico’s op de grote infraprojecten is onze topprioriteit. We verwachten wel een verbetering van het operationeel resultaat te realiseren maar kunnen op dit moment geen concretere duiding geven. Op basis van actuele inzichten verwachten we per 31 december aanstaande binnen de financiële convenanten te opereren.’

Reageer op dit artikel