nieuws

Betere prestaties commercieel vastgoed ING

Financieel

ING Real Estate Finance heeft zijn aandeel slecht presterende commerciële vastgoedleningen zien afnemen in het derde kwartaal. De leningenportefeuille is met 2,2 miljard euro gegroeid.

Betere prestaties commercieel vastgoed ING

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van ING Groep. De verbetering op de commerciële vastgoedmarkt is terug te zien in de ING-kwartaalcijfers. ING Real Estate Finance heeft in het derde kwartaal bijna 1,14 miljard euro meer aan nieuwe commerciële vastgoedkredieten verleend ten opzichte van het tweede kwartaal. Op 30 september had de leningenportefeuille van ING REF een omvang van ruim 26 miljard euro tegen 24,86 miljard drie maanden eerder. In vergelijking met het derde kwartaal van 2014 is de portefeuille van ING REF zelfs met 2,2 miljard euro gegroeid.

Ook het aandeel slechte leningen van ING REF is gedaald. In het tweede kwartaal gold nog 5,8 procent ofwel 1,44 miljard euro van de portfolio als non-performing-loan, in het derde kwartaal is dat aandeel gedaald naar 5,2 procent of 1,36 miljard euro. Ook het herstel op de woningmarkt is zichtbaar in de ING-cijfers. Van de totale Nederlandse woninghypothekenportefeuille van 131,1 miljard euro bestempelt ING 2,2 procent (2,84 miljard euro) als niet-presterende lening tegen 2,4 procent (3,21 miljard) een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder is de portefeuille bijna 4 miljard euro in omvang afgenomen.

Afzonderlijke winstcijfers voor de vastgoeddivisie vermeldt ING niet. Het onderliggende resultaat vóór belasting van Bank Treasury, Real Estate & other bedraagt net als in het tweede kwartaal 29 miljoen euro. ING zit ook fors in de Duitse en Belgische hypotheekmarkt. In Duitsland heeft ING 63,7 miljard euro aan woninghypotheken uitstaan. Daarvan presteert slechts 0,9 procent niet goed, tegen 1,1 procent een kwartaal eerder. In België, waar ING een hypotheekportfolio van 33,2 miljard euro beheert, gaat het een stuk minder goed. Het aandeel slechte leningen is daar het afgelopen kwartaal met 10 basispunten opgelopen naar 3,3 procent.

Reageer op dit artikel