nieuws

BAM ziet resultaat verbeteren

Financieel

BAM heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een winst voor belasting geboekt van 45,1 miljoen, beduidend meer dan de 15,1 miljoen euro in de overeenkomstige periode 2014.

BAM ziet resultaat verbeteren

In de sector Vastgoed werd het resultaat van 14,5 miljoen euro gesteund door de verkoop van commercieel-vastgoedprojecten in België en Nederland.

Marges voor woningontwikkelingsprojecten waren nog steeds gering als gevolg van de marktmogelijkheden, die zich beperken tot betaalbare woningen in en rond de grote steden. De woningverkopen in Nederland namen in vergelijking met dezelfde periode in 2014 toe met 15 procent tot 1.640, met een stijging van het aandeel particuliere kopers.

BAM is ontevreden over de resultaten van zijn Nederlandse bouwactiviteiten. Bouw en techniek is in de eerste negen maanden van het jaar tegen een verlies van 19,2 miljoen euro aangelopen. De oorzaak van het negatieve resultaat ligt voor de helft bij oude projecten die nog tegen slechte voorwaarden zijn aangenomen. De andere miljoenen zijn verdwenen door overcapaciteit, ontstaan omdat – door streng inschrijven – minder projecten zijn aangenomen dan verwacht.

BAM wil bij de realisatie van gebouwen zijn vingers niet branden aan publiek-private samenwerkingsprojecten. Waarschijnlijk dingt de aannemer niet mee naar de twee projecten die momenteel in Nederland in voorbereiding zijn. ‘De risico’s zijn te groot’, stelt bestuursvoorzitter Rob van Wingerden in een toelichting op de kwartaalcijfers van het concern. ‘Er worden gesprekken gevoerd over betere voorwaarden. Die wachten we eerst maar eens af. Bij de huidige stand van zaken zullen we waarschijnlijk niet tenderen.’

BAM bereidt in Nederland maatregelen voor om de divisie Bouw en techniek in het juiste spoor te krijgen. Over de aard van de ingrepen en het tempo waarin ze doorgevoerd worden, doet Van Wingerden geen uitspraken. Het bestuur van BAM werkt momenteel een strategie uit voor de periode 2016-2020. In februari wil Van Wingerden details uit de doeken doen. Zeker is al wel dat de lijnen van het programma Back in Shape (goed voor jaarlijks 100 miljoen lagere kosten) zullen worden doorgetrokken.

De infratak van BAM boekte over de eerste drie kwartalen een winst van 41,6 miljoen euro op een omzet van 2,9 miljard euro.

Reageer op dit artikel