nieuws

Patrizia kocht vastgoed van DBN Groep en Coltavast

Financieel

Patrizia heeft beloofd de verkoper(s) van de vastgoedportefeuille van 340 miljoen niet bij naam te noemen. Onderzoek van Vastgoedmarkt wijst naar de particuliere beleggers DBN Groep en Coltavast.

De notaris had de aktes van leveringen op 28 oktober nog niet gepasseerd. Ook het speciale fonds dat Patrizia in het leven heeft geroepen – Patrizia Dutch High Street Retail Fund 1 – was in de middag van 28 oktober nog niet geregistreerd. Onderzoek van Vastgoedmarkt Research en de redactie leidt echter naar twee verschillende particuliere verkopers. DBN Groep heeft het grootste deel van de Patrizia-portefeuille geleverd, Coltavast heeft een portfolio van bijna 46 miljoen verkocht.

Het Kadaster vermeldde Geska Onroerend Goed gisteren nog als eigenaar van Spuistraat 10 in Den Haag, een van de verkochte winkelpanden. Een ander door Patrizia gekocht winkelpand – Ketelstraat 17 in Arnhem –  is volgens het Kadaster nog eigendom van Exploitatiemaatschappij Bervoets. Beide BV’s hangen onder DBN Groep, op zijn beurt weer in bezit van Beheer en Exploitatiemaatschappij De Groote Haagsche gevestigd. Al deze entiteiten zijn gevestigd aan Berhard Zweerskade 15 in Amsterdam Zuid.

DBN Groep wil de verkoop aan Patrizia bevestigen noch ontkennen. ‘Wij geven geen commentaar’, aldus een woordvoerder. Verkoper van het kleinere deel van de Patrizia-portefeuille blijkt Coltavast, de vastgoedtak van Coltex Retail Groep. Coltavast komt via het Kadaster als eigenaar uit de bus van de Apple-store aan Grote Houtstraat 99 in Haarlem.

In de loop van de midddag heeft het Kadaster de akte van levering van de Coltavast-portfolio toch gepasseerd. Patrizia blijkt 45,77 miljoen euro te hebben betaald voor de retailportefeuille van Coltavast. Het gaat om winkelpanden in Amsterdam, Arnhem, Bergen op Zoom, Breda, Haarlem, Heerlen, Leiden, Venlo en Zaandam. Voor de Apple-store in Haarlem heeft Patrizia bijna 13,65 miljoen betaald, aldus de akte van levering.

In elk geval kunnen Ronnie Rosenbaum (RJB Groep) en Maré Elizen (Elizen Vastgoed Groep) als verkoper worden uitgesloten, hoewel ze beiden ook bezit in de door Patrizia genoemde winkelstraten. RJB Groep en Elizen bevestigen dat. RJB Groep staat op het punt een portfolio van 1 miljard euro aan Syntrus Achmea REF te verkopen. Elizen, die onlangs een winkelportefeuille van 100 miljoen verkocht, heeft geen verdere verkoopplannen. ‘We hebben nog een grote bulk over die we de komende tijd in bezit houden’, aldus Maré Elizen.

De betrokken makelaars bij de Patrizia-transactie zijn Kokelenberg & Ouwehand Vastgoed Adviseurs en I.V.N. Inter Vastgoed Nederland, lieten ze Vastgoedmarkt weten. Zelf geven de adviseurs geen commentaar bij de bevindingen van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel