nieuws

Betere prijzen banken voor leningportefeuilles

Financieel

Banken hoeven aanzienlijk minder korting te geven bij de verkoop van hun slechte vastgoedleningportefeuilles. Vanwege de aangetrokken markt en de toegenomen concurrentie krijgen ze betere prijzen.

Betere prijzen banken voor leningportefeuilles

Dat stelt Sven Bertens, head of Research Advisory van JLL. Sinds 2013 hebben Nederlandse banken voor minstens 3,6 miljard euro aan probleemleningen verkocht, zo heeft JLL becijferd op basis van de zeventien grootste portfolioverkopen. Onlangs meldde De Nederlandsche Bank dat banken nog voor 68 miljard euro aan leningen voor commercieel vastgoed hebben uitstaan. Gemiddeld staat ongeveer 10 procent te boek als slechte lening.

Hoeveel miljarden banken nog op de verkoopnominatie hebben staan, is lastig te kwantificeren, verklaart Bertens. ‘Het gaat om vele miljarden, kijk alleen al naar Propertize. Of het volume slechte leningen van de eerdere DNB-stresstest echter overeenkomt met de te koop staande portefeuilles, is niet te zeggen. Dit is een vrij intransparante markt. Wel weten we dat banken af willen van hun slechte leningen. De ECB dwingt ze nu eenmaal om fors meer kapitaal aan te houden. Het goede nieuws is dat banken minder discount hoeven te geven. De markt trekt aan, er is meer concurrentie van leningkopers, dus krijgen banken een betere prijs.’

Reageer op dit artikel