nieuws

Inflatie in december naar 1,7 procent gestegen

Financieel

De inflatie in Nederland is in december vorig jaar gestegen naar 1,7 procent. In november waren consumenten nog 1,5 procent duurder uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Inflatie in december naar 1,7 procent gestegen

De inflatie steeg door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. Kleding was tijdens de uitverkoop in december 2013 minder afgeprijsd dan in voorgaande jaren. Hierdoor liep de inflatie op.

In 2013 was de gemiddelde inflatie met 2,5 procent even hoog als in 2012. Vorig jaar werd een groot deel van de prijsstijging veroorzaakt door overheidsmaatregelen. Zonder deze maatregelen zou de inflatie 1,3 procent zijn geweest. Volgens de Europees geharmoniseerde methode steeg de inflatie in Nederland naar 1,4 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in november.

Reageer op dit artikel