nieuws

Afrikahuis voor 42,5 miljoen verkocht

Financieel

Drie particuliere beleggers, verenigd in het beleggingsvehikel Kebeve, hebben voor 42,5 miljoen euro het Afrikahuis gekocht op de hoek van de Kalverstraat en het Spui in Amsterdam. Het monumentale Amsterdamse complex bestaat uit Kalverstraat 140-148 en Spui 10-10a.

Afrikahuis voor 42,5 miljoen verkocht

Verkoper is de Stichting Laurentius en Petronella tot behoud van monumenten, waarachter een particuliere belegger schuil gaat. Deze particuliere belegger verwierf het complex acht jaar geleden voor 30 miljoen euro.

Het in totaal 2.700 m2 omvattende complex bestaat uit vier winkelpanden die zijn samengevoegd tot een vrijwel geheel vrijstaand winkelobject met commerciële ruimten over vijf verdiepingen en een kelder. Huurder is modeketen Esprit. Het complex wordt wel het Afrikahuis genoemd, omdat er tot 1969 het hoofdkantoor van de HWAL (Holland West-Afrika Lijn) in gevestigd was.

Het fraaie, in eclectische (neorenaissance-)stijl gebouwde pand werd ontworpen door Eduard Cuypers en telt vier bouwlagen waaronder een begane grond, entresol en twee verdiepingen. Het huidige pand met zijn representatieve gevels werd gebouwd in 1981 nadat de pakhuizen van een stoomtimmerfabriek, die hier voordien gehuisvest was, afbrandden. De gevels zijn opgetrokken met afwisselend gebruik van natuursteen, marmer, vermetselde lichtrode baksteen en ten dele zichtbare ijzerconstructies. Bettings O.G vertegenwoordigde de eigenaar Stichting Laurentius en Petronella tot behoud van monumenten bij deze transactie.

Reageer op dit artikel