nieuws

Staat begint met verkoop hypotheekportefeuille ING

Financieel

De Nederlandse overheid begint met de verkoop van het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, van bank en verzekeraar ING. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie (DSTA) woensdag 4 december bekend.

Staat begint met verkoop hypotheekportefeuille ING

Het DSTA nodigt geïnteresseerde partijen uit met indicatieve biedingen te komen, mits die een omvang hebben van ten minste 5 miljard dollar (3,7 miljard euro). De marktwaarde van de totale portefeuille werd begin vorige maand geschat op 6,4 miljard euro. Bij die prijs zou de staat 400 miljoen euro aan de verkoop overhouden.

De overheid schoot in januari 2009 ING te hulp door 80 procent van het risico op de portefeuille over te nemen. De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar. Ze zijn voor ING een blok aan het been van 24 miljard euro.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat de steun zou worden beëindigd, mede met het oog op het herstel op de Amerikaanse woningmarkt. De nominale waarde van de portefeuille is inmiddels geslonken tot ongeveer 9 miljard euro, hoofdzakelijk door reguliere aflossingen door woningeigenaren op de onderliggende hypotheken. Er geldt geen harde deadline voor het verkoopproces. Naar verwachting is het proces binnen een jaar afgerond.

Reageer op dit artikel