nieuws

Inflatie licht gedaald in november

Financieel

De inflatie in Nederland is in november licht gedaald, tot 1,5 procent op jaarbasis. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 5 december. In oktober lagen de consumentenprijzen nog gemiddeld 1,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie werd vooral gedrukt door een prijsdaling van pakketreizen. Die worden in november altijd goedkoper, maar dit jaar was de daling sterker dan in 2012. Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een licht verlagend effect op de inflatie, terwijl de brandstofprijzen de geldontwaarding juist opdreven.

Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode kwam de inflatie vorige maand uit op 1,2 procent. Ook dat is 0,1 procentpunt lager dan in oktober. Daarmee stijgen de prijzen in Nederland nog altijd sterker dan gemiddeld. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de geldontwaarding voor de gehele eurozone in november uit op 0,9 procent. In oktober was dat 0,7 procent. Wel neemt het verschil tussen Nederland en de eurozone sinds juni af.

Reageer op dit artikel