nieuws

Winstmarge op hypotheken blijft dalen

Financieel

De winstmarge die banken berekenen op hypotheken is in augustus voor de derde maand op rij gedaald. Sinds drie maanden berekenen banken de gestegen financieringskosten niet door in de hypotheekrente.

Winstmarge op hypotheken blijft dalen

Huiseigenaren die een nieuwe hypotheek afsluiten of hun lopende hypotheek verlengen, betalen daardoor een iets lagere rente dan voorheen. Dat blijkt uit de Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis (VEH).

In mei van dit jaar bedroeg de extra winstmarge op de hypotheekrente nog gemiddeld 0,9 procent. Deze opslag, die klanten in het rentetarief betalen, daalde in augustus naar gemiddeld 0,55 procent. In dezelfde periode daalde de gemiddelde hypotheekrente van 3,77 procent naar 3,65 procent. Als de rentemarge ongewijzigd hoog was gebleven, was de hypotheekrente gestegen naar 4,1 procent.

De recente rentedaling lijkt volgens VEH voor een groot deel toe te schrijven aan SNS Bank, die zich als prijsvechter ontpopt. Toen deze bank in februari van dit jaar werd genationaliseerd, drong de belangenclub van huiseigenaren er bij de minister van Financiën op aan de bank als concurrentieaanjager in te zetten. In augustus kondigde SNS Bank aan de hypotheekrentetarieven met 0,2 tot 0,25 procentpunt te verlagen. Ook kleinere en minder bekende partijen – het Belgische Argenta en NIBC Direct – zijn weer met concurrerende tarieven toegetreden tot de Nederlandse hypotheekmarkt.

Reageer op dit artikel