nieuws

Vastned verhoogt bezettingsgraad hoofdwinkelstraten

Financieel

Vastned heeft de bezettingsgraad van zijn high street shopportefeuille verhoogd naar 96,4 procent. De bezettingsgraad van de totale portefeuille van 1,8 miljard euro daalde licht naar 93,5 procent. Grootste zorgenkindje is Spanje. Daar liep de bezettingsgraad verder terug van 89 procent naar 87,2 procent.

Vastned verhoogt bezettingsgraad hoofdwinkelstraten

Dat heeft de beursgenoteerde winkelvastgoedbelegger maandagochtend in een tussentijds handelsbericht bekendgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter Taco de Groot blijft ‘het economische klimaat haar weerslag hebben op retailers in Europa, doordat de consumentenbestedingen onder druk blijven, met name in Nederland en Spanje.’ Het verwachte direct beleggingsresultaat voor 2013 zal tussen de 2,75 en 2,85 euro per aandeel uitkomen en daarmee lager zijn dan in 2012.

De Groot signaleert een steeds duidelijker tweedeling tussen de beste winkellocaties en de secundaire winkelstraten en -locaties. Vastned ziet dat terug in de huurstijgingen van gemiddeld 9 procent voor de huurcontracten op de hoofdwinkelstraten. De bezettingsgraad steeg hier in het derde kwartaal van 95,5 procent naar 96,4 procent. Dit kwam vooral door een stijging van de bezettingsgraad van de Nederlandse high street shops van 96,3 naar 97,0 procent. ‘Wij zien deze ontwikkelingen als een bevestiging van onze keuze voor high streets’, aldus De Groot.

In Nederland, Frankrijk en België zijn niet-strategische assets, zoals winkelcentra in Duinkerken, Val Thoiry, Houten en verschillende winkelunits in kleinere steden, verkocht. De verkoopopbrengsten zijn gebruikt om de balans te versterken en voor acquisities van premium venues in de historische binnensteden van Amsterdam, Utrecht, Brugge en Bordeaux. Grootste zorgenkindje is en blijft Spanje. Daar liep de bezettingsgraad verder terug van 89 procent naar 87,2 procent. ‘Op dit moment zien wij nog geen verbetering van de Spaanse consumentenbestedingen’, aldus De Groot

Vastned sloot in de afgelopen negen maanden 187 huurcontracten af voor in totaal 13,9 miljoen euro, oftewel 10,7 procent van de brutohuuropbrengsten. Gemiddeld werden de huurcontracten tegen huurniveaus afgesloten die 10,4 procent lager waren. De high street shops vertoonden gemiddeld een stijging van 8,9 procent. De huurcontracten op de overige vastgoedbeleggingen werden gemiddeld tegen 24,5 procent lagere huurniveaus afgesloten. Dit werd hoofdzakelijk veroorzaakt door de verhuuractiviteit in Spanje. Vastned bevestigt het voorgestelde dividend van 2,55 euro per aandeel, gelijk aan dat van 2012.

Reageer op dit artikel