nieuws

Prijs voor onderzoek naar rendement groen vastgoed

Financieel

Drie onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben de FIR-PRI Award Best Article 2013 gewonnen voor het onderzoek Portfolio greenness and the financial performance of REITs. Het onderzoek werd uitgevoerd door Piet Eichholtz, Nils Kok en Erkan Yonder.

Op donderdag 13 november nam promovendus Yonder namens het team de prijs in ontvangst tijdens een ceremonie van het French Social Investment Forum (FIR) in Parijs.

De FIR-PRI prijs is de meest prestigieuze onderscheiding op het gebied van duurzaamheid in Europa en heeft zowel in de praktijk als in academische kringen een zeer goede reputatie. Het is de vierde keer dat Maastrichts onderzoek de prijs in de wacht sleept.

‘Dit onderstreept onze vooraanstaande positie op het gebied van duurzaamheid en financiële markten’, aldus Eichholtz. In het onderzoek, dat in 2012 is gepubliceerd in het Journal of International Money and Finances, brachten Eichholtz, Kok en Yonder de effecten van duurzaamheid van commercieel vastgoed op de bedrijfsprestaties van Amerikaanse REITs (real estate investment trusts) in kaart. Zo gaven ze inzicht in de netto-voordelen van groene gebouwen voor investeringsfondsen die deze gebouwen in hun vastgoedportefeuille hebben opgenomen.

De onderzoekers combineerden in de studie gegevens van Leed- en Energy Star- gecertificeerde gebouwen (indicatoren voor duurzaamheid) met informatie over de gehele REIT-portfolio’s. Aan de hand daarvan berekenden ze het aandeel van groene gebouwen voor elke REIT in de periode 2000-2011. Ze concludeerden dat het groene gehalte van REIT’s positief gerelateerd is aan drie bedrijfsprestatiefactoren: rendement op activa, rendement op eigen vermogen en de verhouding van middelen uit operationele activiteiten tot de totale omzet.

Verder lieten ze zien dat er geen significante relatie is tussen het groene karakter van vastgoedportefeuilles en uitzonderlijke aandelenrendementen. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat de hogere kasstromen die voortkomen uit investeringen in groen vastgoed al weerspiegeld worden in de aandelenkoersen. REIT’s met een groter aandeel van groen vastgoed tonen echter aanzienlijk lagere marktrisico’s, onder andere omdat ze minder blootgesteld worden aan wisselende energieprijzen. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen de algemene schommelingen van de economische conjunctuur.

Reageer op dit artikel