nieuws

NVB: geen strengere eisen Nederlandse banken

Financieel

De Nederlandse economie lijdt schade als de grootste banken van ons land strengere kapitaaleisen worden opgelegd dan hun branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een woensdag gepubliceerde brief aan de Tweede Kamer.

NVB: geen strengere eisen Nederlandse banken

Het kabinet stelde eerder dit jaar in een visie op de bankensector dat de verhouding tussen het eigen vermogen en het uitgeleende geld, de zogenoemde leverage ratio, voor Nederlandse systeembanken hoger moet komen te liggen dan de norm van 3 procent die in Europees verband is afgesproken. Zo’n eenzijdige verhoging noemt de NVB echter ‘onverstandig’. De banken bespreken de kabinetsvisie donderdag met de Tweede Kamer.

In Europees verband wordt de hoogte van de leverage ratio en de gevolgen voor specifieke bedrijfsmodellen en de economie in zijn geheel onderzocht, stelt de bankenvereniging. ‘De besluitvorming daarover is nog niet afgerond.’ De NVB onderschrijft naar eigen zeggen het belang van sterkere buffers, maar vindt dat Nederland niet voor de muziek uit moet gaan lopen.

Reageer op dit artikel