nieuws

‘Nederlandse problemen vragen andere aanpak’

Financieel

De Nederlandse economie vertoont volgend jaar naar verwachting nog geen groei en dat is voor een groot deel het gevolg van kabinetsbeleid. Dat stelden de Rabobank-economen Wim Boonstra en Hans Stegeman woensdag 13 november bij de presentatie van hun Visie op 2014.

Anders dan hun collega’s van ABN Amro, het Centraal Planbureau (CPB) en de Europese Commissie (EC) handhaven de economen hun eerdere verwachting dat Nederland in 2014 afkoerst op een nulgroei. Voor 2013 ramen zij nog een krimp van 1,25 procent. De export stuwt de economie voorlopig dus niet naar een plus.

Het grote probleem is het overheidsbeleid, legt Stegeman uit. Dat richtte zich de laatste jaren vrijwel uitsluitend op het verkeerde probleem: het oplossen van het eigen begrotingstekort. In plaats van extra bezuinigen, zou het kabinet er volgens hem juist alles aan moeten doen om de koopkracht te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld via belastingverlagingen of door de kinderbijslag te verhogen.

Stegeman zegt verder dat het in zijn ogen onhandig is van de overheid om de hypotheekaflossing nu zo te stimuleren. Relatief gezien, vinden er in Nederland maar weinig gedwongen verkopen plaats, benadrukt hij. Voor een grote groep mensen is het volgens hem niet verstandig dat zij hun geld aan aflossen besteden.

Ondertussen blijft Brussel ons land in de gaten houden omdat de Nederlandse economie niet in evenwicht is. De EC wijst met name op de problemen op de woningmarkt en de grote (hypotheek)schulden van de huishoudens.

Brussel stelde ruim een half jaar geleden al dat de Nederlandse economie uit balans is, maar noemde de situatie toen niet buitensporig. De commissie blijft Nederland nu volgen om te kijken of het beter of slechter gaat.

Reageer op dit artikel