nieuws

Nederland uit recessie, maar herstel nog broos

Financieel

Nederland is uit de recessie, maar het economisch herstel is nog broos. De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 0,1 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is het eerste kwartaal met groei sinds het tweede kwartaal van 2012, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 14 november.

Nederland uit recessie, maar herstel nog broos

Op de arbeidsmarkt is het herstel nog ver te zoeken. Op jaarbasis nam de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 160.000 banen af, het grootste banenverlies sinds 1995. Een lichtpuntje op dit front is dat het aantal openstaande vacatures voor het eerst in twee jaar steeg ten opzichte van de voorgaande periode.

Volgens donderdag bijgestelde cijfers bleek dat in het tweede kwartaal overigens sprake was van een nulgroei in plaats van een krimp van 0,1 procent. Volgens de technische definitie was Nederland daarmee na het tweede kwartaal al uit de recessie. Voor het totaalbeeld maakt dat echter weinig uit, schetste CBS-econoom Peter Hein Van Mulligen: ‘De economische groei is erg gematigd, het blijven sombere cijfers.’

Ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) reageerde voorzichtig. ‘Wij zijn er nog niet. Ik ben nog niet opgelucht. Daarvoor ligt er te weinig.’ Het dal is nog steeds diep en Nederland kruipt maar langzaam naar boven. ‘Er is dan ook geen reden voor al te veel optimisme. Zo verdwijnen er nog steeds veel banen, zijn de binnenlandse bestedingen nog laag en verkeren de overheidsfinanciën nog in zwaar weer. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën is nodig om duurzame economische groei te krijgen’, aldus de bewindsman.

De Nederlandse economie leunt te zwaar op de export, terwijl de binnenlandse vraag achterblijft, concludeert hoofdeconoom Mark Cliffe van ING. ‘Die situatie is niet houdbaar omdat de zwakte van de bedrijfsinvesteringen op de langere termijn de exportcapaciteit dreigt te ondermijnen.’

Reageer op dit artikel