nieuws

Kabinet verdedigt ‘historisch hoge’ schikking Rabo

Financieel

Het kabinet verdedigt de ‘historisch hoge’ schikking van 70 miljoen euro die het Openbaar Ministerie (OM) de Rabobank heeft opgelegd voor de Libor-fraude. Het bedrag valt weliswaar in het niet bij de boetes die de Rabobank van Amerikaanse en Britse toezichthouders kreeg, maar is voor Nederlandse begrippen ‘uitzonderlijk hoog’. Dat stelden de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag 13 november in een Kamerdebat.

Kabinet verdedigt ‘historisch hoge’ schikking Rabo

Dijsselbloem zei dat de boetes die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) bijvoorbeeld had kunnen opleggen ‘een lachertje’ zouden zijn geweest. Het OM onderzocht de fraude en besloot uiteindelijk, net als buitenlandse toezichthouders, een schikking op te leggen.

Opstelten zei daarover dat het OM niet heeft onderhandeld over de schikking en dat de Rabobank er ook geen vervolging mee afkocht. Het OM kwam tot de conclusie dat er geen aanleiding was voor een strafrechtelijke vervolging van individuen die nu nog werken bij de Rabobank. Zij zijn geen echte fraudeurs, maar hebben wel steken laten vallen in het toezicht op handelaren die wél echt hebben gefraudeerd met de Libor-rente.

Het OM onderzoekt nog steeds of die fraudeurs, die inmiddels niet meer bij de Rabobank in dienst zijn en vaak in het buitenland werkten, alsnog vervolgd kunnen worden. Dijsselbloem juicht dat toe, al was het maar voor het rechtsgevoel van de burger.

In de Kamer was veel kritiek op de schikking die de Rabobank kreeg opgelegd, maar Opstelten bleef het besluit verdedigen. De maatregel is door het OM ook aan hem voorgelegd, waarna hij zich er na een ‘marginale toetsing’ achter schaarde.

De Kamer was ook kritisch over het toezicht van DNB in de jaren voordat de Libor-fraude aan het licht kwam. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zei dat DNB tussen 2008 en 2012 ‘te laat, te afwachtend en te weinig serieus is geweest’. Dijsselbloem gaat zo ver niet, maar vindt wel dat DNB mogelijk ‘een paar maanden eerder’ had kunnen reageren.

Hij uitte impliciet kritiek op oud-president Nout Wellink toen hij sprak over een DNB ‘oude stijl’. Inmiddels is de bank onder leiding van Klaas Knot en de nieuwe directeur Toezicht Jan Sijbrand volgens Dijsselbloem een stuk scherper en alerter.

Reageer op dit artikel