nieuws

Helft grote corporaties waardeert op marktwaarde

Financieel

Bijna de helft van de grote corporaties waardeert haar sociale woningbezit inmiddels op marktwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van Reasult, specialist in financieel-analytische software.

Helft grote corporaties waardeert op marktwaarde
Corporatiewoningen Voorburg

Door de wijziging in de RJ645 per 1 januari 2012 besloot een flink aantal corporaties in elk geval de jaarrekening al te waarderen op marktwaarde.

Reasult onderzocht de jaarrekeningen over 2012 van woningcorporaties met meer dan 6.000 verhuurbare eenheden. Doel was om vast te stellen welke grondslagen zij hanteerden voor de waardering van hun vastgoed. Van de 113 onderzochte corporaties waren 97 jaarrekeningen beschikbaar; deze werden meegenomen in het onderzoek.

Van de grote corporaties (meer dan 20.000 verhuurbare eenheden) blijkt inmiddels 48 procent te waarderen op marktwaarde; 47 procent waardeert op bedrijfswaarde en 5 procent op historische kostprijs. De meeste middelgrote en kleinere corporaties hebben nog altijd een duidelijke voorkeur voor waarderen op bedrijfswaarde. Van alle bij het onderzoek betrokken corporaties hanteert 21 procent marktwaarde, 60 procent bedrijfswaarde en 19 procent historische kostprijs.

De in 2012 gewijzigde RJ645 houdt in dat de corporaties een splitsing moeten maken tussen hun sociaal bezit en hun duurdere huurwoningen en commercieel vastgoed. Voor het sociale woningbezit moeten zij voor de jaarrekening kiezen tussen waarderen op marktwaarde, bedrijfswaarde of historische kostprijs.

Walter Wind, senior business consultant bij Reasult: ‘We kunnen natuurlijk geen harde conclusies verbinden aan dit onderzoek, maar het lijkt erop dat de grote corporaties al meer in kasstromen denken. De kleine corporaties zitten wellicht nog midden in de transitie, maar het kan ook zijn dat ze bewust kiezen voor het waarderen op historische kostprijs, dat bleek ook al tijdens een rondetafelsessie eerder dit jaar. Ik verwacht wel dat er volgend jaar meer jaarrekeningen een waardering op marktwaarde zullen laten zien.’

Meer informatie: www.reasult.com

> Nieuwsstelling

Reageer op dit artikel