nieuws

Fors lagere omzet Heijmans

Financieel

De omzet van bouwconcern Heijmans is over de eerste negen maanden van dit jaar 15 procent lager uitgevallen dan in dezelfde periode in 2012. Zowel bij de divisie Vastgoed als bij Woningbouw is de omzet fors gedaald. Dat meldt de Brabantse bouwer in een tussentijds handelsbericht. Heijmans verwacht 2013 met een positief onderliggend operationeel resultaat af te sluiten.

Fors lagere omzet Heijmans

In totaal werden 592 woningen verkocht tot en met oktober, tegen 846 woningen in dezelfde periode in 2012. Hiervan werden er 334 aan particulieren verkocht en 258 aan beleggers, tegen respectievelijk 265 en 581 vorig jaar. Terwijl de verkoop aan particulieren enigszins toeneemt en het consumentenvertrouwen zich beperkt lijkt te herstellen, komen transacties met zowel corporaties als beleggers ‘moeizamer’ tot stand.

Bert van der Els, voorzitter van de raad van bestuur van Heijmans: ‘Ondanks de teruglopende omzet, mede door de marktomstandigheden en felle concurrentie, zien we dat het resultaat redelijk op peil blijft. Dit laat zien dat de toegevoegde waarde van de integrale aanpak en het sturen op marge boven volume effect heeft. Echter, de omstandigheden blijven slecht. Onze orderportefeuille is afgenomen naar 1,8 miljard euro ten opzichte van vorig jaar en enkele grote projecten lopen ten einde, waaronder de spoedpakketten bij Wegen.’

‘Ondanks deze lastige omstandigheden blijven we anticiperen op vernieuwing en verbetering van onze onderneming. De aandacht en spin off van de Smart Highway, de herontwikkeling van de Wijnhaven in Den Haag en de Dutch Design Award voor het opdrachtgeverschap van het Nationaal Militair Museum zijn daar voorbeelden van. Hiermee hebben we een stabiele uitgangspositie voor 2014 gecreëerd.’

Verder begon Heijmans het afgelopen kwartaal aan toonaangevende projecten als de Talentencampus in Oss en Kanaleneiland in Utrecht. Andere projecten als Cereool in Utrecht en het met de Leeg Award bekroonde GZG-terrein in Den Bosch spelen in op tijdelijk beheer en tijdelijke functies. De divisie Woningbouw begon met de bouw van 205 vakantiewoningen in Zeeland. Net als bij Residence Cadzand in Cadzand Bad, moeten hier kwaliteit, logistiek en snelheid samengaan. Het park opent over een jaar zijn deuren.

De gecommitteerde kredietfaciliteit van 250 miljoen euro met een looptijd tot 31 maart 2015, is in overleg met de bankengroep verlengd voor een bedrag van 230 miljoen euro tot 31 maart 2016. De relevante condities blijven ongewijzigd. ‘Daarnaast houdt de beheersing van het werkkapitaal en vermindering van het vermogensbeslag door gerichte desinvesteringen van vastgoedposities en andere activa alle aandacht’, aldus Heijmans.

Reageer op dit artikel