nieuws

‘EU beboet zes banken voor rentefraude’

Financieel

De Europese Commissie beboet zes grote financiële instellingen voor fraude met een rentetarief dat banken gebruikten voor onderlinge transacties. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag.

‘EU beboet zes banken voor rentefraude’

De Europese Commissie begon twee jaar geleden een onderzoek naar mogelijke manipulatie van het zogenoemde Euribor-tarief. Net als Libor, het rentetarief waar handelaren van onder meer Rabobank mee sjoemelden, wordt Euribor als maatstaf gebruikt voor rentes op allerlei andere producten, zoals commercieel vastgoedleningen, hypotheken en spaarrekeningen.

De banken die nu op de vingers worden getikt, weet Reuters van welingelichte bronnen, zijn Deutsche Bank, JPMorgan Chase, HSBC, Royal Bank of Scotland, Crédit Agricole en Société Générale. De strafmaat moet nog worden vastgesteld. Een aantal banken heeft al een schikking getroffen voor een lagere boete. Barclays verklikte het kartel en krijgt geen straf.

Vorige week werd bekend dat Rabobank schikkingen van in totaal 774 miljoen euro heeft getroffen met verscheidene toezichthouders in de Libor-affaire. Rabobank-topman Piet Moerland kondigde daarop zijn vervroegde vertrek aan. Eerder al werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland beboet wegens Libor-manipulatie.

Reageer op dit artikel