nieuws

Dijsselbloem blij met plusje rommelhypotheken

Financieel

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is blij dat de verkoop van de Amerikaanse rommelhypotheken van ING waarschijnlijk een plusje van 400 miljoen opleveren. Dat is de vergoeding voor het risico dat de Staat heeft genomen toen het de bankverzekeraar te hulp schoot, zei hij vrijdag.

Dijsselbloem blij met plusje rommelhypotheken

De totale verkoop brengt naar verwachting 6,4 miljard op. Dat bedrag wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Het extraatje dat Dijsselbloem verwacht komt doordat het nu weer beter gaat met economie en woningmarkt in de VS. ‘Beleggers zien weer heil in de portefeuille’, aldus de minister. Hij wilde niet zeggen welke kandidaten zich al gemeld hebben voor het kopen van de rommelhypotheken. De staatssteun aan ING is met de verkoop van het hypotheekpakket nog niet helemaal afgelopen, zei Dijsselbloem. Hieraan komt in 2015 een einde.

Een probleem bij de gesprekken met ING over het in de etalage zetten van de rommelhypotheken waren de vergoedingen die het concern aan de Staat moet betalen voor het gelopen risico. Een vroegtijdige verkoop zorgt voor een hoger overheidstekort. De vergoedingen zijn namelijk door de Staat al ingeboekt als vordering. Afgesproken is nu dat ING eenmalig 395 miljoen euro op tafel legt. Het nadeel voor het begrotingssaldo blijft daardoor beperkt tot 223 miljoen in 2013, op een totaal tekort van zo’n 20 miljard euro.

Reageer op dit artikel