nieuws

CDA ontevreden over aanpak derivaten

Financieel

Het CDA is niet tevreden over de aanscherpingen die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft aangekondigd voor het gebruik van derivaten in de (semi)-overheidssector zoals woningcorporaties. In een brief aan de Tweede Kamer van maandag 25 november neemt de minister enkele ideeën over van CDA’er Pieter Omtzigt. Andere aanbevelingen legt hij echter naast zich neer. ‘Onverstandig’, zegt Omtzigt.

CDA ontevreden over aanpak derivaten

Bedrijven en organisaties in de semi-overheidssector kwamen de afgelopen jaren in problemen door de aanschaf van derivaten, riskante beleggingsproducten. In sommige gevallen gingen ze daarbij voor miljarden euro’s het schip in. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij woningcorporatie Vestia,

Omtzigt kwam eerder met een reeks voorstellen om herhaling te voorkomen. Minster Dijsselbloem reageert hier deels positief op. Zo wil hij derivaten die verstopt zitten in leningen onder verscherpt toezicht laten vallen. Omtzigt vindt dat ‘mooie stappen voorwaarts’, maar is er niet over te spreken dat Dijsselbloem niet alle deelnemingen van overheden onder toezicht stelt. Uitwassen kunnen nu doorgaan en de belastingbetaler draait op voor de kosten, zegt de CDA’er.

Ook over de aansprakelijkheid van bestuurders is volgens Omtzigt nog veel onduidelijk. Hij wil dat bestuurders die onverantwoorde risico’s nemen, daarvoor ter verantwoording geroepen kunnen worden.

Reageer op dit artikel