nieuws

BAM houdt last van slechte markt

Financieel

De marktomstandigheden voor bouwbedrijf BAM zijn de afgelopen maanden onveranderd moeilijk gebleven. Dat meldde de onderneming donderdag 14 november bij de presentatie van de resultaten over de eerste drie kwartalen van dit jaar.

BAM houdt last van slechte markt

BAM boekte in de periode van januari tot en met september een omzet van 5 miljard euro, 65 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Van de brutowinst bleef met 23,6 miljoen euro maar net iets meer dan een derde over van het bedrag van 69,2 miljoen euro dat een jaar eerder voor aftrek van belastingen en afschrijvingen resteerde.

De totale opbrengsten bij Vastgoed daalden met 65 miljoen euro (26 procent). Dit kwam door de aanhoudende afname van het aantal verkochte woningen in Nederland tot 910 (eerste negen maanden 2012: 1.592). Er zijn tekenen dat de Nederlandse woningmarkt zich stabiliseert. Dit is echter nog niet zichtbaar in de resultaten van BAM. Het operationele verlies voor de eerste negen maanden werd veroorzaakt door niet op A-locaties gelegen kantoorpanden in het Verenigd Koninkrijk en commercieel vastgoed (voornamelijk retail) in Nederland.

Bij Publiekprivate Samenwerking wordt het resultaat over de eerste negen maanden gedragen door de boekwinsten op de overdracht van drie projecten aan de joint venture met PGGM in het eerste halfjaar van 2013. Er waren geen uitkomsten van uitgebrachte projectaanbiedingen in het derde kwartaal.

BAM blijft bij de eerder uitgesproken verwachting dat het resultaat voor belastingen over heel 2013 lager zal zijn dan een jaar eerder. Het bouwbedrijf verwacht dat het resultaat in de tweede helft van het jaar wel beter zal zijn dan in de eerste zes maanden.

BAM leed in de eerste helft van dit jaar flinke verliezen op grote projecten. In het derde kwartaal deden zich op dit vlak geen nieuwe aanzienlijke verliezen voor. Volgens bestuursvoorzitter Nico de Vries is er vooruitgang geboekt in het terugdringen van de risico’s van projecten. Dit gebeurde onder meer door beter management, onderhandelingen en het voorbereiden van claims.

Door de slechte economische omstandigheden in Nederland blijft het echter moeilijk nieuwe grote projecten te werven tegen een acceptabele prijs, aldus BAM. De onderneming maakte eind augustus al bekend nog eens 500 banen te schrappen om de problemen in de bouwsector te kunnen doorstaan.

Reageer op dit artikel