nieuws

‘Aantal faillissementen stabiliseert in 2014’

Financieel

Na een jarenlange toename zal het aantal faillissementen in Nederland volgend jaar stabiliseren. Dat voorspelde kredietverzekeraar Atradius woensdag (20 november) op basis van eigen onderzoek.

Atradius verwacht dat in heel 2013 bijna 9400 bedrijven failliet gaan, 9 procent meer dan in 2012. In dat jaar gingen er 21 procent meer bedrijven over de kop. ‘Hoewel de Nederlandse economie zich in 2014 slechts licht herstelt, lijkt dit voldoende om het tij te keren’, zeggen de onderzoekers.

Nederland is een van de landen in Europa die het zwaarst is getroffen door de recessie, waardoor het aantal faillissementen in 2012 en 2013 recordhoogtes bereikte. Het aantal Nederlandse bedrijven dat failliet is gegaan, ligt momenteel ruim twee keer zo hoog als in de periode voor de crisis.

In de hele eurozone is volgend jaar volgens Atradius sprake van een bescheiden stijging (0,9 procent) van het aantal bedrijfssluitingen. Dat komt vooral door de aanhoudende onzekere economische omstandigheden in de Zuid-Europese landen. ‘Op dit moment is het aantal bedrijven dat in Zuid-Europa failliet gaat bijna vier keer zo hoog als voor de crisis’, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel