nieuws

Rutte: banken moeten schoon zijn

Financieel

Europese banken moeten ‘schoon’ zijn als ze onder toezicht komen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei minister-president Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na overleg met zijn Europese collega’s in Brussel.

Rutte: banken moeten schoon zijn

De ECB zal vanaf november volgend jaar toezicht houden op 124 Europese banken, waaronder zeven Nederlandse. Voordat dit gebeurt, wil de ECB weten wat hij in huis haalt. De ECB onderwerpt de banken dan ook aan een grondige analyse. Rutte onderstreepte het belang van een strenge doorlichting. ‘Dat is essentieel voor de geloofwaardigheid van de bankenunie.’

Als uit de testen blijkt dat er problemen bij de banken zijn, zullen zij die eerst zelf moeten oplossen, bijvoorbeeld door op de financiële markt geld op te halen. Pas daarna mag er worden aangeklopt voor nationale steun. In het uiterste geval kan een beroep gedaan worden op Europese vangnetten. Maar volgens Rutte kan dat alleen onder strikte voorwaarden.

Alle EU-lidstaten zegden tijdens de top toe wetgeving over problemen bij banken op orde te hebben wanneer de toezichthouder actief wordt. In een aantal landen, waaronder Luxemburg, zijn er nog geen regels voor het geval een bank in de problemen komt. In Nederland is er de zogeheten interventiewet, die de regering de macht geeft een bank desnoods te nationaliseren. De wet werd voor het eerst toegepast om SNS Reaal overeind te houden.

Reageer op dit artikel