nieuws

‘Cushman & Wakefield waardeerde Property Finance goed’

Financieel

Cushman & Wakefield heeft de vastgoedportefeuille van SNS Property Finance goed getaxeerd. Dat heeft het Amerikaanse BlackRock Solutions gezegd tegen Het Financieele Dagblad.

‘Cushman & Wakefield waardeerde Property Finance goed’

Cushman & Wakefield heeft de gekozen waarderingsmethode prima toegepast, aldus BlackRock. De waardering van de vastgoedleningen door Cushman & Wakefield was omstreden, omdat die 2,4 tot 3,2 miljard euro lager was dan in de boeken van SNS Reaal vermeld. SNS rekende op een verlies van 1,4 tot 1,9 miljard euro. De waardering van Cushman & Wakefield leidde in februari uiteindelijk tot de nationalisatie van SNS. BlackRock adviseert het ministerie van Financiën over het afsplitsen van SNS Property Finance.

De waardering is gedaan volgens een door Brussel opgelegde methodiek, waarbij de waarde over het algemeen hoger ligt dan de marktwaarde van vastgoedleningen. Brussel laat de waardering ook nog controleren, omdat de Europese Commissie toestemming moet geven voor het afsplitsen van SNS Property Finance van de overige activiteiten van SNS.

Hoewel volgens Financiën de waarderingsmethode van Cushman & Wakefield niet hoeft te worden toegepast bij overige Nederlandse banken, is het positieve oordeel van BlackRock toch saillant. BlackRock heeft van het ministerie van Financiën de opdracht gekregen de portefeuilles met vastgoedfinanciering van de overige banken door te lichten. Volgens vastgoeddeskundigen heeft BlackRock belang bij een lagere waardering die de bankbalansen kunnen schaden, omdat de Amerikanen partij zijn op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel