nieuws

zwitsers: woning kopen met winstzekerheid

Financieel

Swiss Capital & Guarantee komt nog dit jaar met een primeur op de Nederlandse markt; de ‘Waardevast Wonen Overeenkomst’.

Het in Zwitserland gevestigde bedrijf, onderdeel van Siceg, garandeert hierin een waardestijging van een woning na 10 jaar van 55 procent. Bij de overeenkomst is inbegrepen een arbeidsongeschiktheid, woonlasten en overlijdensrisicoverzekering voor de overeengekomen periode. Uit recent onderzoek onder potentiële woningkopers is gebleken dat er twee redenen zijn om de koop van een woning uit te stellen of er van af te zien; de angst om arbeidsongeschikt of werkloos te raken en dan de hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen en de angst dat de waarde van de woning niet zal stijgen gezien de recente hypotheekrentediscussies. Deze angsten worden volgens de Zwitsers met de ‘Waardevast Wonen Overeenkomst’ volledig geëlimineerd. Swiss Capital & Guarantee herverzekert haar risico bij een grote Zwitserse verzekeringsmaatschappij. Mocht de koper na een periode van 10 jaar zijn huis willen verkopen, dan is Swiss Capital & Guarantee verplicht het overeengekomen bedrag ervoor te betalen. Stel, een koper betaalt voor een woning 200.000 euro, dan garandeert Swiss Capital & Guarantee na tien jaar de woning aan te kopen voor 310.000 euro. De verkoper van de woning betaalt vervolgens 2,9 procent van 310.000 euro aan Swiss Capital & Guarantee. Wil de koper zijn woning niet verkopen of kan hij ergens anders een hoger bedrag ervoor krijgen, dan is hij vrij in zijn keuze. Potentiële kopers zullen met deze overeenkomst op zak sneller beslissen tot het kopen van een woning, zo is de verwachting. Daarnaast zal het verminderde risico voor de hypotheekverstrekker ertoe kunnen leiden dat hypotheken makkelijker en sneller worden verstrekt.

Reageer op dit artikel